În sănătate se poartă un “Dialog al surzilor”
În sănătate se poartă un “Dialog al surzilor”
Sănătate

În sănătate se poartă un “Dialog al surzilor”

În sănătate se poartă un “Dialog al surzilor”

În sănătate se poartă un “Dialog al surzilor” – aceasta este afirmația pe care a făcut-o Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Răspunsul ministrului Sănătăţii cu privire la suplimentarea de buget i-a luat prin surprindere. Le fel și răspunsul CNAS legat de discuţiile asupra contractului-cadru, deoarece în ambele cazuri s-au primit doar vagi intenții și promisiuni de rezolvare.

Comunicarea cu Ministerul Sănătăţii sau cu CNAS devine în acest caz un “dialog al surzilor”, dar medicii spun că vor face tot posibilul ca pacienții să nu sufere.

„Cadoul acordat medicilor de familie” de care vorbea Florian Bodog, era deja luat în calcul de medici la precizarea procentului de 5,8%. CNAS nu a inițiat creșterea finanțării şi, oricum, păstrează asistenţa medicală primară la acelaşi procent de 5,8% ca în 2017.

Medicii de familie au declarat:

Cu această suplimentare procentul alocat AMP abia ajunge la procentul egal din anul în curs şi este departe de ţintă solicitată de 10%. Suntem surprinşi de asemenea că ministrul nu face deloc precizări legate de celelalte puncte rămase în analiza, deoarece finanţarea, care după cum se vede, a rămas nerezolvată, este doar unul din cele deja precizate. Ne aşteptam ca ministrul Sănătăţii să fie un adevărat mediator, care să găsească soluţii problemelor din asistenţa medicală primară. Din păcate, până acum nu am primit decât „intenţii” de rezolvare

Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie arată într-un comunicat de presă transmis vineri:

„Prin urmare, considerăm că invitaţia la dialog este strict formală şi decidem să ne menţinem punctul de vedere. Din păcate, s-a demonstrat în atâţia ani că gestionarul banilor plătiţi de oameni pentru sănătate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), este departe de a fi interesată de nevoile pacienţilor! S-au făcut legi proaste, sisteme informatice proaste pe bani publici. S-a îngrădit accesul oamenilor la îngrijiri şi la medicaţia necesară. Scandalurile recente întăresc acest lucru! Suntem de acord că este nevoie de dialog, dar un dialog care să pornească de la premisa unei schimbări de paradigmă, prin care CNAS să îşi asume responsabilitatea firească pentru serviciile medicale necesare oamenilor şi respectul firesc pe care trebuie să îl acorde medicilor. Nu ne-am dorit „poziţii de forţă”, dar din păcate, calea argumentelor a eşuat! Tocmai pentru că am dorit dialogul, am avut mai multe runde de întâlniri la CNAS, în bună parte, timp risipit. Există unele modificări pozitive, dar majoritatea problemelor esenţiale au primit răspunsuri de tipul: vom analiza, vom gândi, vom studia, nu se poate, trebuie modificate alte legi, nu face obiectul contractului”

Bugetul pentru medicina de familie va creşte, anul viitor, cu 278 de milioane de lei, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. El i-a asigurat pe medici că este deschis pentru dialog şi colaborare.

Miercuri, medicii de familie au anunţat că nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate începând cu 3 ianuarie 2018.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.