Șefa Casei de Sănătate, Valeria Herdea, trege semnalul de alarmă
Șefa Casei de Sănătate, Valeria Herdea, trege semnalul de alarmă
Sănătate Ultima Ora

Șefa Casei de Sănătate, Valeria Herdea, trage semnalul de alarmă. ”Mai sunt bani doar pentru 9 luni”

Președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Valeria Herdea, anunță că în bugetul instituției pe care o conduce sunt bani doar pentru următoarele luni, ultimul semestru al anului nefiind acoperit.

Herdea spune, că România s-ar putea confrunta cu un deficit de personal medical, în condiţiile în care, în prezent, jumătate dintre cei care lucrează în Sănătate fac parte dintr-o generaţie care în 4 – 6 ani va ieşi la pensie.

„Avem bani pe nouă luni. Ultimul trimestru nu avem bani. Ori facem un efort toţi să încercăm să reducem cheltuielile şi pierderile din sistem şi încercăm să mobilizăm şi pacienţii să vină proactiv, în aşa fel încât prevenţia care costă mai puţin să îi ajute să nu ajungă în viitorii ani la boală şi să avem o previziune corectă.

Vor rămâne jumătate din cei pe care îi avem. (…) 50% din oamenii educaţi ai acestei ţări în domeniul medical ori vor lucra după pensie până când vor creşte pe alţii ori schimbăm politica în domeniul resursei umane, ori facem ceva în aşa fel încât să dezvoltăm foarte bine reţeaua de îngrijiri medicale”, a spus președinta CNAS.

În opinia sa, „degeaba” cresc salariile din sănătate dacă nu se face reformă.

„Dacă nu o să facem reformă, degeaba creştem salariile. (…) Dacă nu o să avem curaj să vorbim despre contractul asigurat – asigurator nu o să facem reformă.

A vorbi despre contractul asigurat – asigurator înseamnă să înţeleagă fiecare om că are drepturi atunci când este asigurat, că această casă de asigurări cum este ea oferă nişte lucruri prin care îşi poate prezerva sănătatea, dacă este partener activ cu medicii, indiferent de ce segment.

Ar trebuie să ne gândim foarte bine că există şi drepturi şi obligaţii în oglindă. Una dintre ele ar fi aceea a prezentării, a simplei programări la medicul fiecăruia de familie în luna de naştere. (…) Ar trebui să existe şi aceste obligaţii ale pacientului”, a subliniat Valeria Herdea, conform profit.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.