17 oameni morți la Spitalul Sfântul Pantelimon din București
17 oameni morți la Spitalul Sfântul Pantelimon din București
Breaking News Sănătate Ultima Ora

17 oameni morți la Spitalul Sfântul Pantelimon din București. ”Au fost decese care nu puteau fi evitate

În perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sfîntul Pantelimon din București au decedat 17 pacienți cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.

Primele date ale verificărilor făcute de Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon arată că decesele din Secția de Terapie Intensivă „nu puteau fi evitate” și că nu au fost viciate tratamentele pentru pacienți, a anunțat, vineri, managerul unității medicale, Bogdan Socea.

Bogdan Socea
Bogdan Socea

„Din analiza preliminară nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentelor. Nu au fost sesizări anterioare cu privire la posibile nereguli în Secția ATI.

Pacienții sunt tratați la noi în siguranță, iar medicii fac toate eforturile pentru a reuși cu fiecare caz. (…) Fiecare deces este important și ne pare rău, dar au fost decese care nu puteau fi evitate. Nu am găsit, până în momentul de față, niciun fel de nereguli.

Nu au fost reclamaţii, nu au fost sesizări. Cazurile respective au fost scutite de necropsie la cererea familiilor. Nu ştiu dacă toate, dar cea mai mare parte a lor. Mortalitatea în terapie, de fapt, reflectă mortalitatea în spital.

Orice caz grav de pe orice secţie ajunge în terapie şi decedează într-un interval de timp. Raportarea la 17 cazuri nu se face la 25 de paturi, ci la 525 de paturi câte are acest spital de urgenţă, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Bucureşti, care tratează cele mai dificile cazuri, şi spital clinic, bineînţeles”, a declarat managerul spitalului, dr. Bogdan Socea.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus și el că, până în momentul de față, „nu există elemente care să susțină acuzațiile”.

„Spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea oricăror acuzații. Încrederea în sistemul de sănătate poate fi grav afectată dacă lucrurile sunt ținute sub preș. Avem ca principiu adevărul, transparența și profesionalismul. Sunt situații în care starea biologică a unui pacient este foarte degradată și se întâmplă și decese. Aceste 17 decese sunt absolut regretabile.

Mortalitatea medie în anii 2022, 2023 și în primele luni ale acestui an este de 3,5 cazuri zilnic în acest spital. Acum este o deviație regretabilă, dar se poate întâmpla – sunt zile în care numărul de decese este mai mare, altele în care numărul de decese este mai mic. Dacă sunt lucruri care au fost în neregulă, sigur, ele trebuie sancționate”, a declarat Rafila.

Ministrul sănătății vrea să își dea demisia din Guvernul Ciolacu
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a mai spus că își dorește ca ancheta Corpului de control, respectiv cea a spitalului, să fie finalizate și să aibă concluzii la mijlocul săptămânii viitoare.

Șefa Secției ATI: „Nu este nimic real”

Șefa Secției ATI a spitalului, Floriana Pompilian, a precizat că în perioada 4-7 aprilie, pentru care a fost făcută reclamația, au existat 17 decese, în două dintre zilele din acest interval murind câte șase pacienți.

„Față de altă perioadă da, este un număr mai mare de decese, dar nu acesta este numărul zilnic maxim. Anul trecut, în aceeași perioadă au fost și nouă decese pe zi”, a afirmat șefa Secției ATI a Spitalului Sf. Pantelimon.

Ea a spus că „nu este nimic real” în acuzațiile care au fost lansate și că „este imposibil” să se fi întâmplat așa ceva.

Secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon are 25 de paturi. Din 25 de pacienți internați, 17 au murit într-un interval de 4 zile. Potrivit medicilor din spital, în afara pacienților internați în secție, există în permanență un surplus de pacienți care ar avea nevoie să intre în secția de Anestezie-Terapie Intensivă, însă, din cauză că paturile nu sunt suficiente, ei sunt tratați în Unitatea de Primiri Urgențe, până când se eliberează paturi la ATI.

În secția Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon lucrează, în total, 13 medici – 12 medici plus șeful de secție.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.