Augustin Zegrean îi dă Decisiva lui Dăncilă. Șmecheria premierului nu va funcționa. Vine finalul carierei
Augustin Zegrean îi dă Decisiva lui Dăncilă. Șmecheria premierului nu va funcționa. Vine finalul carierei
Ultima Ora Justiție Politic

Votul din Diaspora. Augustin Zegrea aruncă nucleara pentru Viorica Dăncilă. ”E infracțiune. Se pedepsește cu închisoarea„

Invitat de Ziare.com să comenteze ceea ce s-a întâmplat duminică la secțiile de votare în străînătate și să spună dacă Guvernul Dancila putea sau nu să facă ceva pentru că românii din diaspora să nu fie umiliți la cozi kilometrice și nedreptățiți, Augustin Zegrean a explicat ce trebuia făcut încă de la primele ore, cine sunt vinovațîi și care este pedeapsa pentru ei, concluzia să fiind aceea că totul a fost premeditat.

Se putea da OUG încă de dimineață

”Această era o situație exemplară în care se poate da o ordonanță de urgență. Se justifică urgență! Avocatul Poporului a stat și s-a uitat la televizor cum pentru mii de oameni este încălcat unul dintre drepturile fundamentale, esențiale – dreptul la vot – și nu a făcut nimic. Ce să se mai gândească acum? E târziu, ‘calul plecase’ cum se spune.

Ei știau de la ora 10 dimineață ce e la secțiile de votare, știau că nu pot vota câți erau acolo la ora aceea, dar mai târziu! Trebuiau să facă ceva. Asta e rostul și rolul Avocatului Poporului: Să apere drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.Dacă el a văzut ce s-a întâmplat acolo, putea să sesizeze Guvernul pe loc, premierul: ‘Domnilor, faceți ceva! Dați o ordonanță de urgență, dacă altfel nu se poate!’

Deși eu am o îndoială că nu se putea altfel, pentru că și Biroul Electoral Central ar fi putut da o decizie prin care să prelungească programul. Dar nu era destul să prelungească cu două ore, trebuia să se prelungească programul până la epuizarea mulțimii celor care voiau să voteze”, a comentat Augustin Zegrean, fost parlamentar și fost președinte al Curțîi Constituționale.Întrebat dacă se putea face asta duminică și dacă ar fi durat 24 de ore până la intrarea în vigoare, așa cum a susținut premierul Dancila, Augustin Zegrean a negat categoric.

„Nu e adevărat. Ordonanță de urgență întră în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Puteau să o publice și duminică la prânz. OUG-urile se trimit în format electronic la Monitorul Oficial, doar apasă pe buton și pornesc mașînă.Dacă nu lucra nimeni, îi chemau de acasă, că Monitorul Oficial e în subordinea lor.

Eu am lucrat cu Monitorul Oficial. Șase ani am trimis documente. Îl trimiți în format electronic și în momentul în care le-ai dat OUG, ți-o și publică”, a precizat acesta.Întrebat dacă nu erau necesare avize de la alte instituții, Augustin Zegrean a subliniat încă o dată: „era o urgență!”.”Avizele le puteau da miniștrii adunăți în ședința. Nu era nimic de studiat în cazul asta”, a adăugat el.Totul ar fi putut dura în jur de o ora, aproximativ.

Eu zic că, într-o ora, dacă se voia. Nu există un termen scris undeva, dar eu zic că se putea. Ordonanță de urgență intră în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial și depunerii la Parlament pentru dezbatere. Întotdeauna e cineva de serviciu și acolo, și trebuie doar depusă, nu și dezbătută. Puteau să o trimită în format electronic.

Acesta este rostul ordonanțelor de urgență: SĂ REZOLVE PROBLEME URGENȚE.Duminică era vorba despre o situație în care dreptul fundamental la vot era călcat în picioare, un drept printre cele esențiale, dintotdeauna, de la Declarația drepturilor omului.

Era evident că nu se dorea că oamenii aia să voteze”, a subliniat fostul președinte al CCR.Cine sunt vinovațîi și cum pot fi trași la răspundereConform legii electorale, „împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

„Este infracțiune, da, dar nu rezolva nimic acum, nu mai rezolva problema, pentru că oamenii aceia tot nu mai votează.

Dacă în 2014 Parlamentul ar fi permis să fie judecat Titus Corlățean (pentru că s-a cerut atunci aprobare de urmărire penală pentru că nu a făcut suficiente secții de votare la alegerile prezidențiale!), chiar dacă nu s-ar fi judecat până la urmă, dacă era doar urmărit penal, se vedea că nu te joci cu așa ceva și situația nu s-ar fi repetat acum”, a subliniat Augustin Zegrean.

Rugat să facă o lista cu principalii vinovați pentru faptul că zeci de mii de români nu au putut vota, deși au stat ore în șir la coadă, Augustin Zegrean a făcut mai întâi trimitere la Ministerul de Externe.

„În primul rând, cei de la Ministerul de Externe, pentru că nu au făcut câte secții trebuiau și nu le-au dotat cu ce era nevoie.Și apoi cei de la Autoritatea Electorală Permanentă, fiindcă ei știau ce se pregătește acolo și ei sunt cei care trebuie să se ocupe de bună desfășurare a alegerilor, fiindcă pentru asta primesc bani. Și primesc mulți bani.

Desigur, Guvernul în ansamblul lui e răspunzător politic vorbind, și premierul, și toți. Dar cel care are atribuții directe era Ministerul de Externe.

Iar Avocatul Poporului este vinovat, fiindcă nu a zis nimic în ziua alegerilor. Acum degeaba adună probe”, mai spune Augustin Zegrean.

Iar în ceea ce privește cele peste 1.000 de reclamații și sesizări făcute de români la diverse organizații neguvernamentale, acesta spune că „acolo sunt făcute degeaba”.

Trebuie făcute la Parchet. Și nu dați vină pe ambasadori, că nu au atribuții, dar chiar și ei puteau să facă ceva când au văzut că au primit doar 700.000 de buletine de vot pentru o diaspora despre care toți știm că e mai mare de 4 milioane de oameni!

A fost din start planificat să nu poată vota toți. Dacă mergeau toți la vot, 4 milioane?Suntem de ras. S-a dus Jandarmeria, din Germania parcă, să le dea oamenilor apă și sandvișuri, iar un primar din Olanda și-a cerut scuze de la românii care stăteau la coadă …Dar de ce ne ducem noi până în acolo? La Mamaia nu au ajuns buletinele de vot. Suntem departe de democrație„, a fost concluzia fostului președinte al CCR Augustin Zegrean.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.