Federația Neguvernamentală Antidrog, atac dur la Guvernul Cîțu! ”România antidrog de fațadă!” 3
Social Ultima Ora

Federația Neguvernamentală Antidrog, atac dur la Guvernul Cîțu! ”România antidrog de fațadă!”

România, antidrog de fațadă! Federația Neguvernamentală Antidrog continuă Campania națională de conștientizare a Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne si Agenției Naționale Antidrog intitulată „Scrisoare pe un perete”

”Au trecut 14 luni de la momentul în care Strategia Europeană Antidrog 2021-2025, a fost emisă de către Comisia Europeană și 8 luni și 16 zile de la momentul adoptării de către Consiliul European.

Guvernul României nu reușeste să adopte Strategia Națională Antidrog 2021-2025, Planul de Acțiune 2021-2025, Programul de Interes Național (PIN) și Programul Național (PN) în detrimentul tuturor presiunilor exercitate de societatea civilă. Guvernul, persiflează în mod conștient problema consumului de droguri.

În pofida mesajelor linștititoare a celor ce sunt coorodonatori ai politicilor naționale, respectiv Agentia Națională Antidrog, România a ajuns oficial la 10,6 consumatori de droguri segment de varsta 14-64 ani și 16,7 consumatori ocazionali de droguri ilegale, segment varstă 14-35 ani.

Federația apreciază că procentul este mult sub realitate, întrucât în cercetarea privind prevalențele, nu s-a luat în calcul și consumul în spațiile recreaționale festivaluri, cluburi, etc. Aria privind cercetarea este mult diminuată.

În perioada ianuarie – septembrie 2021, ministerele, autoritățile administrației publice centrale și locale, nevând Strategia Națională Antidrog adoptată de Guvern, nu au alocat fonduri, logistică si nu au avut programe specifice de prevenire și combatere a consumului de droguri. Situația va fi identică și pentru anul 2022, intrucat Strategia nu va fi adoptată mai devreme de luna noiembrie 2021, iar Programul de Interes Național PIN, nu isi va produce efecte mai devreme de luna iunie 2022.

În tot acest timp, Agenția se comportă ca un ONG cu viziune de anii 95. Fie se „lipește” de cîte un eveniment să dea un mesaj, fie împart flayere și balonașe, neînțelegând profiul psihologic al tinerilor scolului XXI și dimensiune fenomenului.

Federația va desfășura ample campanii de sensibilizare a Guvernului, campanii ce debutează cu extinderea la nivel național a Camoaniei “Scrisoare pe un perete”, in centrele universitare – Iasi, Timisoara, Craiova, Cluj, Galați, Constanța, Arad, Ploiesti, Brasov, București. Ulterior va fi dezvoltată campania pe rețelele de socializare pentru mobilizarea părinților, tinerilor în vederea pichetarii Prefecturilor.

Antidrog nu este un moft, antidrog este despre viitorul unei generații. Societatea nu are nevoie de o Strategie sterilă și de un Plan de Acțiune nerealist, cum la fel nu are nevoie de o Agenție unde 92% din buget reprezintă salarii și utilități și resursele pentru programele de prevenire sub 1 %,”declară președintele F.N.A., Gigel Lazăr.

Federația Neguvernamentală Antidrog, atac dur la Guvernul Cîțu! ”România antidrog de fațadă!” 4

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.