Omul legii prins de colegii săi
Omul legii prins de colegii săi
Social Ultima Ora

Studiu! Drogurile și percepția publică

Federația Neguvernamentală Antidrog în parteneriat cu CIADO România, au realizat în perioada 15 – 25 iulie, sondajul “Drogurile si perceptia publica 2021!”

Ultimul sondaj a fost realizat de CIADO România în anul 2019. Partea studiului pentru segmentul persoane adulte/părinti, a fost realizat cu sprijinul Federației Naționale a Părinților – Învățământ preuniversitar București.

La intrebările adresate tinerilor, au raspuns 1230 persoane (18-25 ani), participante în cadrul Conferințelor “Tinerii și propriile lor valori”.

Studiul adresat populației adulte/părinți, a fost realizat online și au raspuns 1967 persoane peste 35 ani, majoritatea având copii peste 13 ani,  participanti in programele “No Drugs Revolution/Artă Contra Drog”.

Concluziile studiului arată că;

  1. Atât tinerii cât și părinții consideră necesare programele de prevenire asupra riscurilor asociate consumului de droguri, informatiile de interes pentru cea mai mare parte a tinerilor intervievati sunt cu referire la SNPP (substante noi cu propietăți psihoactive, cunoscute și ca etnobotanice sau  legale) si dacă marijuana dă sau nu dependență.
  1. Părinții în procent de 80% solicită informații legate de cum să-și ferească copii de droguri, cum să vorbească copiilor despre droguri sau cum să se comporte dacă au copii consumatori de droguri.
  1. La intrebarea daca cunosc alte programe de prevenire și informare antidrog, în afara celor dezvoltate de FNA si CIADO, tinerii au raspuns intr-un procent de 11 % “Mesajul meu antidrog” al Agenției Naționale Antidrog.
  1. 83% persoane adulte (părinți) consideră că o diversitate de programe – sport, cultură, educație civică pentru elevi atât în mediul școlar cât și extrascolar ca alternative la consumul de droguri sunt necesare la nivel local.
  1. 65 % dintre părinți manifestă ingrijorare mare și foarte mare față de pericolul privind consumul de droguri în rândul tinerilor.
  1. 48 % dintre tineri cunosc persoane din anturajul lor ce consumă ocazional droguri și 68 % dintre cei intervievați doresc să-i ajute pe consumatori și să se implice pentru ca eceștia să nu devină dependenți.
  1. 41 % din populația adultă are încredere in instituțiile statului și 59 % consideră că acestea sunt depășite de fenomen.
  1. 72 % dintre persoanele adulte intervievate și 56 % dintre tinerii intervievati, consideră că legalizarea/dezincriminarea consumului de droguri, nu ar soluționa problema.

Studiu! Drogurile și percepția publică 5

NOTĂ – Scopul studiului a fost de a derula o cercetare reprezentativă cu referire la percepția tinerilor și părinților despre droguri.

”Pentru aceasta a fost construit un ghid al întrebărilor cât mai concret. Ne-am dorit ca proiectul nostru să ducă la conturarea unei imagini cuprinzătoare cu privire la ce gândesc tinerii în materie de sport, voluntariat, educaţie, cultură ca alternative la consumul de droguri, precum și modul cum privesc tinerii consumatorii de droguri și cât s-ar implica pentru prevenirea consumului.

 

Ne-am dorit sa aflăm modul cum percep părinții fenomenul și câtă dprintă există în cunoașterea acestuia.

 

Rezultatele au fost suprinzătoare și constatăm o deschidere foarte mare spre informare a părinților dar și un procent ridicat a tinerilor de cunoaștere a efectelor pe care le produc drogurile.

 

Mai mult, tinerii doresc exemple clare, o diversitate de programe concrete, nu doar teorie.

 

Studiul nostru nu și-a stabilit rigori sociologice specifice cifrelor, eşantioanelor, erorilor de măsură, scalelor etc. Nu ne-am dorit să producem un studiu sociologic formal şi impersonal deoarece nu este în stilul nostru.

 

Am incercat, în schimb, să mergem la rădăcina judecăţilor şi prejudecăţilor care ghidează comportamentul tinerilor și părinților față de subiectul DROGURI.

 

Am făcut acest lucru prin crearea cadrului unui dialog sincer şi deschis, folosind totodată mijloace calitative de stabilire a modelelor şi profilelor.

 

Produsul final prezentat sintetic publicului prin mass media, o evaluare a ceea ce gandesc şi simt tinerii și părinții cu referire la droguri”, spune președintele FNA, Gigel Lazăr.

Studiu! Drogurile și percepția publică 6

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.