Sfântul Apostol și Evanghelist Matei
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 16 noiembrie, 2020. Sfantul Apostol si Evanghelist Matei

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este unul dintre cei doisprezece Apostoli aleși de Hristos. Înainte de a ajunge Apostol, a fost vameș și se numea Levi. Era originar din Capernaum și era fiul lui Alfeu. Nu știm dacă a fost căsătorit.

Potrivit Tradiției este autorul primei Evanghelii. Eusebiu și Sfântul Epifanie ne mărturisesc că Matei a scris Evanghelia în limba aramaică și în limba greacă. Din Martirologiul român aflăm că a murit că martir în Etiopia, fiind ars pe rug de păgâni. Din textele apocrife care vorbesc despre trecerea să la cele veșnice, aflăm că a suferit moarte de martir în Pont.

Evanghelia după Matei se află înscrisă în lista Canonului Muratori și amintită de Sfințîi Părinți: Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului și Grigore de Nazianz.

Ea este recunoscută că autentică și de sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) și confirmată de Sinodul ecumenic Trulan (692) și sinodul al VII-lea (787). Scopul evanghelistului a fost să dovedească primilor cititori că Hristos este Mesia cel prezis de profeți și în persoană Să s-au îndeplinit toate vechile profeții.

Pentru că el face trecerea de la Vechiul Testament spre Noul Testament, Sfințîi Părinți au hotărât că Evanghelia scrisă de el să fie prima, cel mai aproape de Vechiul Testament.

Evanghelia să ii are în vedere pe iudei și pe păgâni și din acest motiv ea este mai mult o Evanghelie de convertire a popoarelor la credință. Iudeilor le descoperă că Iisus este Mesia, iar păgânilor le vestește că mântuirea se realizează prin Hristos.

După mărturia lui Irineu de Lyon, Evanghelia după Matei a fost scrisă spre sfârșitul anilor 50 și începutul anilor 60 ai primului secol creștin.

Având în vedere că Matei folosește foarte des sintagma „Împărăția cerurilor”, Evanghelia să este numită și Evanghelia Împărăției. Evanghelia după Matei este citită în Biserica timp de șaptesprezece duminici după Duminică Rusaliilor și în duminicile în care se lasă sec de carne și de brânză.

Dar și în alte multe zile din an se citesc pericope din Evanghelia după Matei, precum și la Praznice și la multe sărbători ale Sfinților.

Troparul Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei

Apostole Sfinte şi Evanghelist Matei, roagă pe Milostivul Dumnezeu, că să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei

Jugul vămii lepădând, la jugul dreptăţii te-ai lipit şi te-ai arătat neguţător întru toate ales, bogăţie adunând înţelepciunea cea din înălţime. Pentru aceasta ai propovăduit cuvântul adevărului şi ai ridicat sufletele celor trândavi, arătând în scris ceasul judecăţii.

Maine, 16 noiembrie, facem pomenirea Sfantului Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.