Ungurii, recidivează. Vor independența Transilvaniei.
ALERTĂ! UDMR VREA STATUT SPECIAL PENTRU UNGURII DIN TRANSILVANIA! MARKO BELA A FĂCUT ANUNȚUL! ”AM SPERAT CĂ TRANSILVANIA VA REVENI UNGARIEI!”
Ultima Ora Politic udmr

ALERTĂ! UDMR VREA STATUT SPECIAL PENTRU UNGURII DIN TRANSILVANIA! MARKO BELA A FĂCUT ANUNȚUL! ”AM SPERAT CĂ TRANSILVANIA VA REVENI UNGARIEI!”

Timp de aproximativ două decenii, fostul lider al UDMR, Marko Bela, a stabilit politica ungurilor din Transilvania s-a retras în urmă cu zece ani, scriind, așa cum a făcut-o înainte de schimbarea regimului: volumul poeziei sale intitulat A Sent on Freedom a fost publicat a doua zi.

Marko Bela spune că, atunci când era copil, spera că Transilvania va reveni Ungariei, dar, mai târziu și- dat seama că acest lucru este imposibil.

Fostul lider al UDMR, a acordat un amplu interviu, publicației maghiare, 24 hu, în care vorbește despre tinerețe, poezie și politică.

Rep.: Ce ați crezut despre viitorul Transilvaniei? 

MB: Am crezut că situația Transilvaniei nu este soluționată, am considerat că mai devreme sau mai târziu, această problemă trebuie rezolvată.

Întotdeauna am crezut că lucrurile nu pot să rămână așa, că represiunea etnică poate fi înlăturată, și poate fi creat un model echitabil de conviețuire româno-maghiară.

Ca și copil, noi, în Secuime, unde abia am întâlnit români, și desigur nu prea cunoșteam nici istoria, am sperat că odată Transilvania va reveni din nou Ungariei.

ALERTĂ! UDMR VREA STATUT SPECIAL PENTRU UNGURII DIN TRANSILVANIA! MARKO BELA A FĂCUT ANUNȚUL! ”AM SPERAT CĂ TRANSILVANIA VA REVENI UNGARIEI!” 3

Rep.: Ca adult nu ați mai avut această speranță?Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece românii sunt în majoritate de mult, iar astăzi aici locuiesc douăzeci și ceva la sută maghiari și șaptezeci și ceva la sută români.

Situația este complicată și de faptul că cei douăzeci și ceva la sută nu au o distribuție omogenă, deoarece în estul Transilvaniei, în partea mai îndepărtată de granița ungară, în cele două județe din Secuime se concentrează populația maghiară, acolo suntem prezenți în procent de șaptezeci – optzeci la sută, în altă parte suntem minoritari sau chiar o diasporă.

Toate acestea, în sine, fac inutilă această amărăciune continuă despre apartenența Transilvaniei.

Desigur, este un alt subiect faptul că ceea ce este acum, este rău, iar pentru Transilvania ar trebui creat un statut administrativ specific. Pentru acest statut ar trebui să se lupte.

INTERVIUL INTEGRAL POATE FI CITIT AICI

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.