Liste și semnături falsificate pentru alegeri. Trocul între UDMR și Pro România pentru a elimina candidatul PNL. Poliția a deschis dosar penal 3
Ultima Ora Politic

Liste și semnături falsificate pentru alegeri. Trocul între UDMR și Pro România pentru a elimina candidatul PNL. Poliția a deschis dosar penal

Într-o comună din Albă, depunerea candidaturilor pentru primărie și consiliul local s-a finalizat cu plângeri în instanța de judecată și cu o anchetă penală a poliției.

Candidatura singurei persoane aflate pe lista Pro România pentru Consiliul Local Lopadea Nouă a fost anulată de către Judecătoria Aiud din cauza unor posibile falsuri pe lista de susțînători.

Poliția a preluat dosarul și face cercetări pentru utilizarea falsului și uzului de fals în acte publice, urmând să audieze zeci de persoane.În urma unei sesizări depuse de primarul în funcție, instanța a constatat că atât candidatul Pro România, Detesan Mărgineanu Augustina, cât și cel al UDMR, Hari Attila, aveau înscriși pe ambele liste peste 50 de etnici maghiari, având aceleași numere și serii ale cărților de identitate, dar cu semnături diferite.

Ca urmare, instanța a decis anularea deciziei Biroului Electoral de Circumscripție care a validat candidatura reprezentantului Pro România. Falsul a mers până acolo încât, inclusiv semnătură candidatei de pe listele de susțînători ar fi fost falsificată, fapt de altfel recunoscut de această în față instanței.

Potrivit unor surse locale, listele ar fi fost copiate cuvânt cu cuvânt într-o înțelegere a reprezentanților celor două formațiuni pentru că, prin participarea la scrutin a candidatului Pro România, să poată fi dezbinat electoratul fidel actualului primar PNL, Marian Indreiu, astfel încât reprezentantul UDMR să poată strânge numărul necesar de voturi pentru a accede la funcția de primar. În comună Lopadea Nouă, circa 51% din populație este de etnie maghiară.

Liste și semnături falsificate pentru alegeri. Trocul între UDMR și Pro România pentru a elimina candidatul PNL. Poliția a deschis dosar penal 4

„Analizând listele cu susțînători solicitate Biroului Electoral de Circumscripție Locală nr. 43 Lopadea Nouă din partea Partidelor Pro România și UDMR, instanța reține că susțînătorii înscriși pe tabelele din partea Partidului Pro România se regăsesc și pe tabelele depuse de UDMR, fiind înscrise aceleași nume și prenume, precum și date de identificare, observându-se că semnăturile nu sunt identice, în unele cazuri fiind asemănătoare.

Din analiza listelor de susțînători din partea Partidului Pro România, instanța reține că pe fiecare lista este înscris la final faptul că este întocmită de numită Detesan Mărgineanu Augustina, cu datele de identitate și care poartă o semnătură, fiind înscris faptul că se declara pe propria răspundere că toate datele de identificare și semnăturile cuprinse în lista corespund realității.

Urmare a audierii martorei Detesan Mărgineanu Augustina la termenul de judecată, această a arătat că nu își recunoaște nici scrisul și nici semnătură de pe niciuna dintre listele aferente Partidului Pro România”, se precizează în motivarea deciziei prin care a fost invalidată candidatura.

Potrivit instantie, faptul că pe listele partidelor Pro România și UDMR figurează aceleași persoane nu constituie în sine un motiv de nelegalitate a Hotărârii de admitere a candidaturii, fiind permis că un susținător să sprijine mai mulți candidați la funcția de consilier local.

„Cu toate acestea, instanța reține că există dubii cu privire la conformitatea acestor liste de susțînători față de împrejurarea că martoră audiată a arătat că nu își recunoaște semnătură și scrisul de pe aceste liste, nefiind depusă nicio altă declarație pe proprie răspundere prin care să se ateste veridicitatea semnăturii susținătorilor”, a mai afirmat magistratul de la Judecătoria Aiud.

Funcția de primar a comunei Lopadea Nouă este vizată de reprezentanții a patru formațiuni politice: Marian Indreiu actualul primar reprzentant al PNL, Hari Attila reprezentant al UDMR, Teodor Ciungan din partea PSD și Farkas Ștefan (PMP), ziare.com.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.