ALERTĂ! Avocatul Poporului atac la Guvernul Orban. Renate Weber cere ajutorul lui Valer Dorneanu 1
Ultima Ora Justiție

ALERTĂ! Avocatul Poporului atac la Guvernul Orban. Renate Weber cere ajutorul lui Valer Dorneanu

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu prevederile legale referitoare la carantină, apreciind că aceste dispoziții sunt neconstituționale, în măsură în care permit dispunerea unor măsuri de restrangere a exercițiului libertății individuale, prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative, în acest caz ministrul Sănătății.

Restrângerea exercițiului drepturilor și libertăților de către un membru al puterii executive contravine atât principiului securității juridice, cât și principiului legalității restrangerii exercițiului unor drepturi și libertăți, argumentează Avocatul Poporului.

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare și cele ale art. 8 din Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Avocatul Poporului apreciază că dispozițiile menționate sunt neconstituționale, în măsură în care permit dispunerea unor măsuri de restrangere a exercițiului libertății individuale, prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative (Ministrul Sănătății)”, anunță instituția.

Articolul invocat din Legea reformei în sănătate prevede că „măsurile privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, precum și bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății„.

În esență, Avocatul Poporului apreciază că lipsa reglementării la nivelul legislației primare a măsurilor generate de epidemii (carantină, izolare/internare obligatorie a persoanelor în contextul bolii transmisibile Covid-19) lasă la latitudinea Ministrului Sănătății emiterea unor acte administrative, cu caracter normativ, de rang infralegal, ingerință generată de această stare vizând drepturi fundamentale, respectiv dreptul la libertate individuală și dreptul la viață intimă, familială și privată, cu încălcarea prevederilor art. 53 din Constituție.

Avocatul Poporului consideră că trebuie să existe o reglementare juridică la nivel de lege, în sensul identificării clare a persoanelor și situațiilor în care și față de care măsură carantinei (în oricare dintre formele acesteia: instituționalizată/internare, izolare) se poate lua, cine o poate lua, în ce condiții și pe ce perioada, deoarece toate aceste situații presupun o limitare a unor drepturi fundamentale ale omului.

Dispozițiile legale criticate, fără a stabili în concret garanții adecvate menite să asigure respectarea caracterului inviolabil al libertății persoanei, lasă unui organ administrativ, Ministrul Sănătății, posibilitatea să legifereze și să restrângă drepturi fundamentale, prin impunerea unor măsuri privative de libertate. Legea este cea care trebuie să reglementeze procedura de instituire și încetare a măsurilor restrictive de libertate, aplicarea graduală a măsurilor în funcție de severitatea cazului, atribuțiile fiecărei autorități publice în executarea măsurilor”, subliniază Avocatul Poporului.

De asemenea, consideră că normele legale supuse controlului de constituționalitate, care reglementează dispunerea unor măsuri, trebuie să fie elaborate în mod previzibil și în limitele unor repere concrete, care să elimine riscul că, prin ingerință autorităților administrative, măsurile să capete caracter abuziv sau restrictiv al unor drepturi sau libertăți.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.