„Ministrul din umbră“ de la Dezvoltare e pe cai mari și la Fonduri Europene! 5
Breaking News Exclusiv Politic Ultima Ora

„Ministrul din umbră“ de la Dezvoltare e pe cai mari și la Fonduri Europene!

NewsTeam a intrat în posesia ordinului prin care ministrul investițiilor și proiectelor europene, fostul euroales Cristian Ghinea, i-a delegat atribuții secretarului de stat Marius-Mihai Vasiliu.

Conform documentului, Marius-Mihai Vasiliu coordonează arii extrem de importante din cadrul Ministerului Fondurilor Europene: Direcția Generală Management Mecanism de Reziliere și Reziliență, Structura de Securitate, Direcția Generală Programare și Coordonare Sistem, inclusiv coordonarea inițiativei REACT-EU în vederea combaterii efectelor crizei generate de pandemia COVID-19, dar și Colegiul Ministerului.

Marius-Mihai Vasiliu e foarte vocal pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, cu atacuri extrem de dure la adresa Guvernului Orban și implicit a Partidului Național Liberal, care a gestionat aceste documentații în decursul anului 2020: Am primit observații de la Comisia Europeană asupra unor componente ale PNRR. Totodată am constatat că deși în decembrie se afirma că nu au fost formulate observații asupra Planului, realitatea este că România nu a transmis de fapt un Plan ci doar niște bucăți. Un prim aspect pe care-l semnalează Comisia este absența formulării unor reforme foarte clare și totodată faptul că acele părți ce au fost transmise nu respectă cerințele Regulamentului”.

„Ministrul din umbră“ de la Dezvoltare e pe cai mari și la Fonduri Europene! 6

Reamintim că același Marius-Mihai Vasiliu era secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării în perioada menționată, unde o încercare mai mult decât discutabilă de reorganizare a instituției a fost oprită în fașă chiar prin intervenția președintelui României, Klaus Iohannis.

Astfel, toate oalele s-au spart ulterior în capul ministrului Ion Ștefan, zis „Grindă“, deși în realitate principalul responsabil a fost chiar Marius-Mihai Vasiliu, „omul din umbră“ care a avut mână liberă din partea ministrului Ion Ștefan pentru a reforma instituția, deși a evitat să-și asume în mod public rolul, nesemnând practic niciun document legat de reorganizarea menționată.

„Ministrul din umbră“ de la Dezvoltare e pe cai mari și la Fonduri Europene! 7Acesta a dobândit în mandatul lui Ion Ștefan un rol fundamental în ierarhia instituției, în condițiile în care era:

ordonator principal de credite și coordonează activitatea programelor naționale de investiții în infrastructură, construcții și reabilitări;

ordonator principal de credite și coordonează activitatea Inspectoratului de Stat în Construcții;

coordonator al structurilor de management ale programelor europene gestionate de minister;

purtător de cuvânt și coordonator al activității de comunicare;

șeful structurii de securitate a ministerului.

Până în noiembrie 2019, Marius-Mihai Vasiliu era doar un șef de serviciu (Serviciul Constatare Nereguli și Antifraudă) la Autoritatea de Management – Programul Operațional Regional.

Absolvent al Universității Româno-Americane, acesta a intrat în Ministerul Dezvoltării în anul 2005, în calitate de consilier al ministrului integrării europene de la acea vreme, Anca Boagiu.

Surse din cadrul Ministerului Fondurilor Europene ne-au declarat că Marius-Mihai Vasiliu are credit de la Cristian Ghinea pentru a începe o acțiune de concediere colectivă în instituție, pe modelul celei eșuate la Dezvoltare (o parte dintre angajații acestui minister au fugit chiar pe Strada Menuetului de frica „urgiei“ coordonate în vară de actualul secretar de stat).

Citește și:

Cum a ajuns „ministrul din umbră“ de la Dezvoltare secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Documente incendiare. Secretar de stat acuzat de abuz în serviciu! Presiuni asupra unui funcționar pentru eliberarea ilegală a unei licențe în domeniul piscicol

Jaf de proporții la Opera Națională Română din Iași. Corpul de control al ministrului culturii confirmă problemele

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.