Cum a ajuns „ministrul din umbră“ de la Dezvoltare secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene 7
Breaking News Exclusiv Politic Ultima Ora

Cum a ajuns „ministrul din umbră“ de la Dezvoltare secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

În vara anului 2020 NewsTeam v-a ținut la curent cu situația explozivă de la Ministerul Dezvoltării, unde o încercare mai mult decât discutabilă de reorganizare a instituției a fost oprită în fașă chiar prin intervenția președintelui României, Klaus Iohannis.

Astfel, toate oalele s-au spart ulterior în capul ministrului Ion Ștefan, zis „Grindă“, deși în realitate principalul responsabil a fost secretarul general adjunct al instituției, Marius-Mihai Vasiliu, ajuns acum prin decizia premierului Florin Cîțu secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Dar să ne reamintim cine este Marius-Mihai Vasiliu, „omul din umbră“ care a avut mână liberă din partea ministrului Ion Ștefan pentru a reforma instituția, deși a evitat să-și asume în mod public rolul, nesemnând practic niciun document legat de reorganizarea menționată.

Cum a ajuns „ministrul din umbră“ de la Dezvoltare secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene 8Acesta a dobândit în mandatul lui Ion Ștefan un rol fundamental în ierarhia instituției, în condițiile în care era:

–       ordonator principal de credite și coordonează activitatea programelor naționale de investiții în infrastructură, construcții și reabilitări;

–       ordonator principal de credite și coordonează activitatea Inspectoratului de Stat în Construcții;

–       coordonator al structurilor de management ale programelor europene gestionate de minister;

–       purtător de cuvânt și coordonator al activității de comunicare;

–       șeful structurii de securitate a ministerului.

Până în noiembrie 2019, Marius Mihai Vasiliu era șef de serviciu (Serviciul Constatare Nereguli și Antifraudă) la Autoritatea de Management – Programul Operațional Regional.

Absolvent al Universității Româno-Americane, Vasiliu a intrat în instituție în anul 2005, în calitate de consilier al ministrului integrării europene de la acea vreme, Anca Boagiu.

Cum a ajuns „ministrul din umbră“ de la Dezvoltare secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene 9Surse guvernamentale ne-au dezvăluit că Marius-Mihai Vasiliu a fost extrem de nervos de faptul că PNL a pierdut Ministerul Dezvoltării, întrucât ar fi dorit să încerce o nouă vendetă, printre cei vizați fiind câțiva directori care au îndrăznit să-l înfrunte. Vasiliu se baza și pe asigurările pe care Ion Ștefan le-a dat apropiaților săi, potrivit cărora sunt șanse mari ca să fie din nou nominalizat ca ministru al dezvoltării în noul guvern, însă negocierile cu UDMR și USR-PLUS de la finele lunii trecute i-au zădărnicit planurile.

Cum a ajuns „ministrul din umbră“ de la Dezvoltare secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene 10Pentru că Attila-Zoltán Cseke, noul ministru a dezvoltării, i-a dat de înțeles că nu pot lucra împreună, Marius-Mihai Vasiliu a reușit să-și convingă protectorii să-i ofere un post călduț în afara ministerului în care a ajuns să fie urât de absolut toată lumea, de la femeie de serviciu până la ceilalți colegi din conducere.

Astfel, Vasiliu a ajuns la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene ca secretar de stat, iar pe Strada Menuetului se va întâlni cu mulți dintre profesioniștii pe care i-a prigonit la Dezvoltare și care au fost recrutați ulterior de către instituția condusă astăzi de fostul europarlamentar Cristian Ghinea.

Citește și: 

DOCUMENTE! Ion Ștefan, acuzat că „orchestrează“ o restructurare ilegală la Dezvoltare! 

E oficial! Am avut dreptate! S-a anulat reorganizarea controversată de la Ministerul Dezvoltării

Ministrul Ion Ştefan, făcut praf de activistul Valeriu Nicolae: „Declarații cretine și agramate, pupincurism masiv și casa unde s-a greșit grinda“

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.