Ziua Mondială pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate
Ultima Ora Social

Ziua Mondială pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate

Ziua Mondială pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate

În declarația susținută miercuri, 7 noiembrie, cu titlul: ,,De Ziua Mondială pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate, 6 noiembrie, să accentuăm ideea de pace socială și de armonie cu natura“, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu transmite un mesaj de celebrare a acestei zile.

,,Mediul este un element extrem de important în asigurarea echilibrului uman. Fără un mediu curat și mai puțin poluat oamenii nu se pot bucura de o viață sănătoasă. În fiecare an, la data de 6 noiembrie, Organizația Națiunilor Unite celebrează Ziua Mondială pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate. Începând cu anul 2001, în cadrul conferinței de la Stockholm s-a hotărât marcarea acestei zile cu scopul de a atrage atenția că perioadele de război și conflicte armate nu fac altceva decât să distrugă ecosistemele și resursele care, să nu uităm, nu sunt inepuizabile. Distrugerea ecosistemelor și epuizarea resurselor naturale vor duce la afectarea umanității, fie că vorbim despre generațiile noastre sau cu atât mai mult de cele viitoare. Efectele unor atitudini agresive asupra mediului se văd deja în acele zone de pe glob unde oamenii nu au fost suficient de conștienți cu privire la impactul pe care îl au războaiele asupra resurselor de sol, subsol sau de apă“.

Claudiu-Augustin Ilișanu menționează în continuare: ,,La pierderile umane importante ce rezultă inevitabil în urma conflictelor armate, se adaugă culturile distruse, pădurile arse, poluarea apelor și a solului. Acestor realități trebuie să le acordăm o importanță deosebită, întrucât vedem că mediul internațional al secolului XXI nu este total ferit de astfel de evenimente negative. În anumite zone ale Orientului Mijlociu încă se declanșează sau se întrețin conflicte care nu fac decât să distrugă vieți omenești, infrastructură și mediu. Poate că pare un paradox, însă conform unei analize a Organizației Națiunilor Unite, în ultimii 60 de ani, cel puțin 40% din conflicte au avut legătură cu exploatarea resurselor. Gazele naturale, rezervele de petrol și alte zăcăminte din Orientul Mijlociu au reprezentat o cauză frecventă de declanșare a conflictelor militare, fără ca participanții la conflict să-și dea seama că de fapt războaiele și confruntările militare sunt de fapt tocmai factorii care vor duce la pierderi suplimentare de resurse“.

 

Claudiu-Augustin Ilișanu concluzionează: ,,De cele mai multe ori tindem să considerăm că mediul este într-o refacere permanentă, iar echilibrul biologic nu se distruge așa de ușor. Trebuie să evităm astfel de pseudo-rațiuni și să gândim pe termen lung. Ca atare, dacă ne gândim la ecosistemele din Siria distruse în urma războiului, ne dăm seama că mediul îndelung afectat de conflictele armate va suferi transformări ireversibile. În urma catastrofelor naturale provocate de războaie, conservarea speciilor de plante aflate pe cale de dispariţie nu mai este posibilă. De asemenea, o multitudine de afecțiuni își cresc incidența în cadrul populației, determinate fiind de schimbările climatice și de mediu ce apar în urma catastrofelor militare și a distrugerilor chimice. Tocmai aceasta este rațiunea marcării acestei zile de către Organizația Națiunilor Unite, ce dorește să atragă atenția asupra importanței organizării de campanii pentru promovarea păcii și împiedicarea declanșării de conflicte armate, care au întotdeauna efecte ireversibile pentru mediu înconjurător. În An Centenar trebuie să ne concentrăm mai mult pe ideea de pace și de armonie în societate dar și cu mediul înconjurător. Pacea este cel mai important bun al omenirii și trebuie permanent promovată,  mai ales în zonele cu conflicte frecvente. Europa și întreaga lume trebuie să se concentreze mai mult asupra efectelor pozitive pe care le are promovarea păcii asupra armoniei sociale și a protecției mediului înconjurător“.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.