Vicepreședintele Parlamentul European anunță ultimele discuții în cazul lui Kovesi. Ce decizie s-a luat
Kovesi mare are de așteptat. Când se va desemna procurorul-șef european
Ultima Ora Justiție

Un pas mare pentru Kovesi. Prima pe lista de trei nume pentru șefia Parchetului european

Laura Codruța Kovesi este prima pe lista de trei nume trimisă Parlamentului European și Consiliului UE, urmată de Jean – Francois Bohnert, din Franța, si Andres Ritter, din Germania.

Decizia se va lua in urma voturilor din cele două foruri, la începutul lunii martie.

Comisia de analiza a luat decizia pe 1 Februarie.

„Parchetul European va investiga infracțiuni care afectează bugetul UE, precum frauda, corupția, spălarea de bani și frauda transfrontalieră în materie de TVA. Misiunea Parchetului UE va fi combaterea fraudei împotriva finanțelor UE. Acesta va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 EUR sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR. Parchetul European va funcționa ca un birou unic pentru toate statele participante și nu va fi nevoit să se bazeze pe instrumentele tradiționale ale dreptului UE pentru cooperarea între autoritățile judiciare din diferite state membre.

El va pune în comun cunoștințele de specialitate și experiența și își va desfășura activitatea ca un organism unic pentru toate statele membre participante. Parchetul European va putea să acționeze rapid dincolo de granițele naționale, fără a fi nevoit să recurgă la lungile proceduri de cooperare judiciară. De asemenea, va permite aplicarea unei politici comune în materie de urmărire penală, punând astfel capăt abordării fragmentate cu care ne confruntăm în prezent”, arata Comisia Europeana intr-o informare din august 2018.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii