Un ofițer de poliție judiciară cere măsuri în cazul Săpoca. ”Trebuie regândit sistemul de pază” 1
Sorina Pintea anunță finalizarea raportului de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca. ”Nu au firmă de pază”
Ultima Ora Social

Un ofițer de poliție judiciară cere măsuri în cazul Săpoca. ”Trebuie regândit sistemul de pază”

Valeriu Șuhan, ofițer de poliție judiciară, a declarat, după cazul de la Săpoca, unde cinci oameni au fot uciși și 8 răniți, de un pacient aflat în sevraj, că trebuie regândit de urgență sistemul de pază al acestor instituții, fiind necesară implicarea poliției și jandarmeriei.

„Se distinge nevoia socială urgentă ca legislativul să elaboreze și să aprobe un set de reguli clare, ferme, care să dea posibilitatea luării măsurilor de tratament medical adecvat în legătură cu bolnavii psihic cu un grad mare de pericol pentru viața și integritatea fizică a semenilor și ale lor înșiși. Este de evidență că un spital de psihiatrie este locul unde pacienții sunt inclusiv oameni ale căror afecțiuni i-au transformat în criminali periculoși. Ca urmare, este imperios necesar să fie regândit și reglementat, dacă e nevoie prin pârghii legislative, sistemul de pază a acestor instituții. Modalitățile concrete sunt diverse, de la colaborarea specifică cu instituții specializate ale statului, poliție, poliția locală, jandarmerie, sau chiar cu entități private din domeniu. Oricum, dezideratul este unul singur, supravegherea permanentă a persoanelor respective ca activitate distinctă, separată de cea medicală firească, derulată de personalul medical”, a declarat fostul ofițer de poliție judiciară Valeriu Șuhan, pentru MEDIAFAX.

„Mi se pare că, oarecum, este trecut în plan secund faptul că acești oameni sunt tot atât de periculoși într-un anumit context, sub aspectul urmărilor propriilor fapte, ca orice alt criminal care acționează cu discernământ. Diferența este că cei din urmă sunt păziți cu strășnicie, ceea ce este absolut firesc, dar tot atât de firesc este ca și cei bolnavi, care acționează sub starea de teribilă tulburare psihică, să fie izolați în mod eficient, repet, inclusiv pentru propria protecție”, a mai spune acesta.

Valeriu Șuhan este de părere că victimele înregistrate la Făget, iar acum la Săpoca, arată neputința statului de a acționa pentru a-și proteja cetățenii.

„La Făget era vorba despre un individ care, pe stradă aflându-se, a atacat mai mulți oameni, dintre care unul și-a pierdut viața în urma acțiunilor acelui dement. Bun, deci, aveam de-a face cu un individ aflat în libertate, care, într-un delir mistic, i-a cășunat pe sărmanii oameni din jur, snopindu-i în bătaie, iar pe unul dintre ei, chiar l-a omorât. Mai ziceam atunci că Statul nu știe și nu poate, impotent funcțional fiind, să facă ceva în apărarea cetățenilor săi. Ceea ce s-a întâmplat la Săpoca, e o tragedie care vine năprasnic asupra noastră, din nefericire pentru umanitatea Statului Român, reacția sa este doar la nivel constatator. Statul Român consemnează o nouă înfrângere care dacă ar fi doar rușinoasă ar mai fi cum ar mai fi, dar prin cei cinci morți și 18 răniți, victime ale acelui om bolnav grav, această înfrângere capătă dimensiuni greu de descris”, a mai spus Șuhan.

Cinci bolnavi au murit și opt au fost răniți grav de un pacient de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din Buzău. Bărbatul în vârstă de 38 de ani i-a atacat, duminică dimineață, cu un stativ de perfuzii.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara, luni, că suspiciunea sa este că agresorul de la Spitalul Săpoca a fost deranjat de prezența unui alt pacient, care fusese pus în același pat cu el și că asistentelor care erau de gardă li s-a făcut frică.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.