Atenționare din sănătate. Un nou virus a pus stăpânire de România. Provoacă hepatită
Ultima Ora Social

UN NOU VIRUS în România. Au fost confirmate 2 cazuri. De ce trebuie să ne ferim

UN NOU VIRUS în România. Au fost confirmate 2 cazuri. De ce trebuie să ne ferim

Un bărbat din judeţul Iaşi a fost infectat cu virusul West Nile după ce a fost înţepat de un ţânţar. Virusul este specific zonei Africii de Nord şi a Nilului, însă ieşeanul de 67 de ani nu a călătorit în afara ţării. Umiditatea dată de ploile abundente din acest an a făcut ca virusul să apară şi la noi în ţară, unde până acum, au fost confirmate cinci cazuri de infectare cu virusul West Nile. Medicii recomandă să ne ferim de ţânţari şi fac apel la autorităţi să ia măsuri.

„Un bărbat în vârstă de 67 de ani, din judeţul Iaşi, care s-a dovedit a avea o afecţiune a sistemului nervos central, este confirmat cu meningită cu acest virus. Pacientul respectiv are o evoluţie bună. Virusul este prezent în special în zonele unde există umiditate. Iată, condiţiile meteorologice din ţara noastră din acest moment dau o astfel de situaţie”, a declarat Carmen Dorobăţ – managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Cele cinci cazuri de meningite/meningo-encefalite apărute în urma infectării cu virus West Nile s-au înregistrat anul acesta Dolj (două), respectiv Iaşi, Brăila şi Olt, fără a se înregistra vreun deces.

Ministerul Sănătăţii spune că aceste cazuri sunt sporadice şi nu există riscul unei epidemii şi recomandă autorităţilor locale să ia măsuri de dezinsecţie în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea.

Anul trecut opt oameni au murit în urma infecției cu virusul West Nile. Patru decese au fost înregistrate în Bucureşti şi câte unul în Buzău, Brăila, Olt şi Ialomiţa.

În anul 1996 România s-a confruntat cu cea mai severă epidemie de de meningită West Nile din Europa, boală dată de acest virus. Oficial s-au înregistrat atunci peste 300 de cazuri.

Virusul este transmis în special păsărilor, însă poate îmbolnăvi şi oamenii

Pentru ca infecţia să se răspândească la om este suficientă o singură înţepătură a unui ţânţar deja infectat. În final, sistemul nervos al pacientului va avea de suferit. Se inflamează mai exact meningele, învelişul creierului. Dacă primeşte tratament în timp util, persoana infectată nu va rămâne cu niciun fel de sechele. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces.  Cei mai vulnerabili sunt batrânii.

80% din persoanele infectate nu au simptome. Semnale acestei boli sunt febră şi durere de cap intensă, iar în cazurile severe apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari; asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer.

Vineri, un telespectator Digi24 a trimis prin e-mail următorul mesaj: „Tocmai am prins și omorât un țânțar Tigru, după ce am spălat mașina într-o spălătorie de pe Calea Călărașilor din Bucureşti”. Bărbatul ne-a trimis și o fotografie:

tantar tigris - adrian zabava

Virusul West Nile a fost confirmat la Bacău la un pacient în vârstă de 75 de ani. Direcţia de Sănătate Publică Bacău a alertat instituţiile abilitate pentru monitorizarea atentă a situaţiei.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău au declarat miercuri că pacientul a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

„Pacientul a fost izolat la Spitalul Județean de Urgență Bacău – Secția Boli Infecțioase Adulți pe data de 14 iulie și a fost externat în data de 30 iulie 2018, ameliorat. Având în vedere contextul epidemiologic existent în Europa, instituția noastră a transmis adrese către toate cabinetele de medicină de familie, unitățile de primiri urgențe, secțiile de Neurologie și secțiile de Boli Infecțioase, în vederea monitorizării atente a tuturor persoanelor cu vârsta de peste 15 ani, care prezintă simptome specifice”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al DSP Bacău, Anda Dumitrescu.

În urma confirmării acestui caz, DSP Bacău a notificat și Primăria, Centrul de Transfuzii, medicul de familie al pacientului respectiv și Direcția Sanitar-Veterinară Bacău.

West Nile este un tip de virus răspândit de ţânţari. Factorii care favorizează apariția epidemiilor în Europa sunt temperaturile ridicate, valurile de căldură ce urmează după ploi abundente și intensificarea circulației de călători și mărfuri.

Specialiștii atrag atenția că, în cele mai multe cazuri, infecția nu prezintă iniţial simptome, dar, când acestea apar, sunt foarte variate și se manifestă în special prin febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, uneori greaţă şi vărsături, diaree, rareori inflamarea ganglionilor limfatici.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, până la acest moment, la nivelul întregii țări, au fost înregistrate 12 cazuri de infecție cu West Nile, în șapte județe și municipiul București.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.