Un consilier general USR a mers cu scaunul rulant prin Capitală, ca să-i înțeleagă pe cei cu dizabilități. FOTO 3
Social Ultima Ora

Un consilier general USR a mers cu scaunul rulant prin Capitală, ca să-i înțeleagă pe cei cu dizabilități. FOTO

De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, consilierul general Andrei Rigu (USR) a împrumutat un scaun rulant și s-a deplasat cu el, prin București, scrie newsbucuresti.ro.

A încercat să înțeleagă cât de accesibil e orașul pentru locuitorii săi cu handicap locomotor.

Și a constat că obstacole și neajunsuri sunt la tot pasul. Și că sunt o mulțime de lucruri de făcut, în perioada imediat următoare.

„Știam de mai multă vreme că 3 decembrie este Ziua Internațională a Persoanelorcu Dizabilități.

Și chiar am vrut să aflu cum se descurcă, prin București o persoană care are această dizabilitate: nu poate merge.

Așa că am împrumutat un scaun rulant și m-am deplasat prin oraș. Am încercat să urmez un traseu și să fac lucruri firești, necesare, cum ar fi să circul cu mijloace de transport în comun, să intru în sedii de instituții, la un oficial poștal ș.a.m.d.

Am plecat de pe Bulevardul Gheorghe Duca și m-am deplasat până la Gara de Nord.

În general, trecerile de pe trotuar pe carosabil nu sunt adaptate corespunzător.

În sensul că de regulă trotuarul e mai înalt, iar asta face urcarea și coborârea cu scaunul rulant foarte dificile.

Am coborât în stația la metrou. Sigur, nu poți coborî pe oriunde atunci când esți în scaun rulant, ci trebuie să mergi la lift.

Nici semnalizarea din stațiile de metrou nu e foarte bună. În sensul că – dacă nu te îndrumă cineva, trebuie să te deplasezi prin stație până găsești liftul care te duce pe peron. Nu e tocmai la îndemână.

Am mers cu metroul până laPiața Victoriei. Acolo am schimbat (traseul, de pe Magistrala 1 pe Magistrala 2 – n.red. ) și am mers la stația de la Piața Universității”, a precizat Andrei Rigu.

Un consilier general USR a mers cu scaunul rulant prin Capitală, ca să-i înțeleagă pe cei cu dizabilități. FOTO 4

La Pasajul de la Universitate, consilierul general USR a testat funcționarea unei platforme care îi ajută pe cei în scaun rulant să coboare și să urce scările.

”Această platformă funcționează automat. Problema este că ea trebuie pusă în funcțiune de un angajat, cu o cheie. Angajatul stă într-o cameră, în pasaj. Iar dacă – spre exemplu – vii de la suprafață și vrei să cobori în pasaj, n-ai cum să chemi platformă. Și n-ai cum să cobori.

De la metrou, de asemenea, nu poți ajunge în pasaj. Poți lua liftul, dar vei ajunge direct la suprafață”, a mai precizat Andrei Rigu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.