ULUITOR. O treime din numărul de angajați în ÎNVĂȚĂMÂNTUL privat lucrează la NEGRU
Ultima Ora Social

ULUITOR. O treime din numărul de angajați în ÎNVĂȚĂMÂNTUL  privat lucrează la NEGRU

ULUITOR. O treime din numărul de angajați în ÎNVĂȚĂMÂNTUL  privat lucrează la NEGRU

Aproape 30% din numărul total de salariați și patroni, considerați întreprinzători pe cont propriu din domeniul Învățământ, nu sunt înregistrați oficial pentru activitatea aceasta, arată calculele făcute de Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. Prezentarea sa se bazează pe datele Institutului Național de Statistică, date din anul 2016.

În Învățământ, în anul 2016, erau înregistrați 12.896 de patroni și salariați (n.r. vorbim despre mediul privat), iar 5.503 persoane nu figurau în înregistrarile oficiale, potrivit Consiliului Fiscal.

Domeniul ”Învățământ! ocupă astfel locul 8 în topul domeniilor după numărul de lucrători care prestează muncă la negru, pe primele locuri fiind ”construcțiile de clădiri”, cu 103.375 de întreprinzători individuali neînregistrați. Locul al doilea în clasamentul ”Muncă la Negru în 2016” este ”comerțul cu amănuntul”, cu  47.994 de întreprinzători neînregistrați, iar pe trei e domeniul ”alte activități și servicii”, cu 24.784 de persoane aflate în această situație.

ULUITOR. O treime din numărul de angajați în ÎNVĂȚĂMÂNTUL  privat lucrează la NEGRU 1
SURSA: Consiliul Fiscal/prof. Ionuț Dumitru

La nivelul domeniilor studiate, componenta ”munca la negru” a cuprins  311.246 de persoane. Astfel că România (26,2% din valoarea brută adăugată produsă de sectorul privat) este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la muncă nedeclarată, după Polonia (27,3%), potrivit studiului ”O evaluare a dimensiunii muncii nedeclarate în Uniunea Europeană și determinanții săi structurali”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.