ALERTĂ. Președintele Ucrainei anunță ”UN RĂZBOI TOTAL” cu Rusia
Ultima Ora Externe

ULUITOR. Lovitura pentru Guvernul de la Kiev. Rusia vrea să anexeze 2 porturi din Ucraina

ULUITOR. Lovitura pentru Guvernul de la Kiev. Rusia vrea să anexeze 2 porturi din Ucraina

Fostul comandant al flotei ucrainene lansează acuzaţii extrem de grave la adresa Kremlinului.

Potrivit vice-amiralului Serghei Haiduk, care a condus flota ucraineană între 2014 şi 2016, după dezertarea fostului şef al marinei, Denis Berezovski, Rusia încearcă să provoace revolte în porturile Berdiansk şi Mariupol, pentru a le putea anexa. Cele două oraşe reprezintă principalele ieşiri ale Ucrainei la Marea Azov, iar pierderea lor ar fi o lovitură extrem de dură pentru guvernul de la Kiev.

La ora actuală, oficialii ucraineni acuză Rusia că face tot posibilul pentru a împiedica trecerea prin strâmtoarea Kerci a navelor comerciale care vin din sau de îndreaptă spre Berdiansk şi Mariupol.

ULUITOR. Lovitura pentru Guvernul de la Kiev. Rusia vrea să anexeze 2 porturi din Ucraina 1

Haiduk a declarat la postul Espreso TV că strategia lui Vladimir Putin este să creeze haos în porturile ucrainene prin presiuni economice. Circa 5.000 de oameni lucrează în porturile Berdiansk şi Mariupol, iar dacă ruşii vor reuşi să îi lase fără locuri de muncă, „ar putea izbucni revolte populare, fiindcă oamenii nu vor mai avea ce să pună pe masă”.

În plus, şi angajaţii din industria metalurgică ar putea ajunge în şomaj, şi ei depinzând de traficul portuar din Berdiansk şi Mariupol. Al doilea dintre aceste porturi este şi foarte aproape de regiunea separatistă Donbas, ceea ce agravează situaţia.

Fostul comandant al flotei ucrainene, care a fost capturat şi torturat de rebelii pro-ruşi în 2014, spune că, în cel mai rău caz, se va ajunge la crearea unui coridor controlat de ruşi între Donbas şi peninsula Crimeea – iar Ucraina va pierde accesul la Marea Azov.

ULUITOR. Lovitura pentru Guvernul de la Kiev. Rusia vrea să anexeze 2 porturi din Ucraina 2

Oficiali din guvernul de la Kiev au anunţat recent că ar putea cere Consiliului de Securitate al ONU sau chiar NATO să ofere escortă militară navelor ucrainene care intră în Marea Azov, pentru a le proteja de ruşi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.