Comisiei de la Veneția i se cere un aviz privind condițiile în care Parlamentul Moldovei a fost dizolvat
Ultima Ora Politic

Ultima oră. Zinaida Greceanîi, președinta Parlamentului R. Moldova. Maia Sandu, desemnată premier

Parlamentul Republicii Moldova s-a reunit sâmbătă în ședință extraordinară, fiind convocat cu mascații la ușă; în cursul zilei de vineri, o serie de oameni, în special bugetari, au fost aduși să pună presiune pentru a forța preluarea puterii legislative, scrie euractiv.ro.

Igor Dodon a desemnat-o pe Maia Sandu în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

”În conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracțiunilor parlamentare, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat astăzi decretul de desemnare a doamnei Maia Sandu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Potrivit decretului prezidențial, doamna Maia Sandu este autorizată să întocmească programul de activitate și lista Guvernului și să le prezente Parlamentului spre examinare”, anunță Admnistrația Prezidențială de la Chișinău.

Armand Goșu pentru Cotidianul.md: „Nu e cazul să înjurăm MAE și pentru relația cu Moldova, dosarul Republica Moldova a fost la Cotroceni, în ultimii ani. Cred că diplomația românească a reușit în R.Moldova o „performanță” fără precedent: i-a trimis de aceeași parte a baricadei pe reprezentanții SUA, UE și Rusiei. Acești trei actori majori de pe scena internațională sunt împotriva oligarului Plahotniuc, controlat de la București. Sau care controlează segmente din establishmentul românesc, mai ales din cel politic, dar nu numai. Oricum, diplomația românească (chiar dacă MAE nu e implicat!) a făcut istorie în acești ani, de gât cu Plahotniuc. Ar putea concura la premiul Nobel pentru pace. Nu cred că există alt „dosar” internațional, pe care UE, SUA și Rusia să fie de acord. Bonusul, pe care nu doar serviciile (mai puțin SIE și SRI) îl așteaptă, ci și publicul, îl reprezintă ARHIVA FOTO/VIDEO a lui Plahotniuc, în care o să apară destui actuali și foști politicieni (și nu numai) de la București, în posturi nu tocmai onorabile”.

Ion Ceban (PSRM), Mihai Popșoi (PAS) și Alexandru Slusari (PPDA) au fost aleși vicepreședinți ai Parlamentului.

„Ceea ce se întâmplă acum în Parlament este o ilegalitate. Totul va fi atacat de noi în mod legal. (…) PDM a pregătit o sesizare la CCM. Avem întrebări cu privire la legitimitatea alegerilor din 24 februarie”, a spus Candu precizând că PSRM ar fi fost finanțat ilegal din afara țării. „Cei care vor încerca să implementeze acele decizii luate astăzi, vor răspunde conform legii”, a declarat Andrian Candu.

În vârstă de 63 de ani, Zinaida Greceanîi s-a născut în regiunea Tomsk din Siberia. Părinții ei proveneau din satul Cotiujeni (raionul Briceni) și fuseseră deportați de către regimul comunist din Republica Moldova.

Greceanîi a absolvit Universitatea de Stat din Chișinău, unde s-a specializat în domeniul economico-financiar.

Zinaida Greceanîi a fost membră a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova în Parlamentul Republicii Moldova. A fost ministru de Finanțe și, între 2005 și 2008, premier. A candidat, tot din partea comuniștilor, de două ori la alegerile pentru Primăria Chișinăului, dar fără succes.

Împreună cu Igor Dodon, a părăsit în 2011 fracțiunea PCRM din Parlament, aderând ulterior la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.