Bilanțul rușinos al președinției române a UE. Discursul lui Donald Tusk, singurul moment notabil
Ultima Ora Externe

Ultima oră. Donald Tusk, președintele CE, audiat într-un proces de evaziune fiscală

O comisie a parlamentului polonez ce investighează mai multe presupuse fapte de evaziune fiscală pentru care ar fi responsabili membri ai fostului guvern polonez a decis să-l audieze şi pe actualul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, care a fost prim-ministru al Poloniei între anii 2007 şi 2014, informează joi agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit deputatului care conduce această investigaţie, Mariusz Horala, membru al partidului conservator de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), în total 26 de persoane vor fi chemate să depună mărturie în faţa acelei comisii, printre ele şi fostul premier Ewa Kopacz, care i-a succedat în funcţie lui Donald Tusk după ce acesta a plecat la Bruxelles pentru a ocupa postul de preşedinte al Consiliului European.

Vor fi chemaţi la audieri şi mai mulţi miniştri din guvernele Tusk şi Kopacz, inclusiv Grzegorz Schetyna, care în prezent conduce partidul liberal – aflat în opoziţie – Platforma Civică (PO), formaţiune din care provine şi Donald Tusk.

Respectiva comisie a audiat deja mai mulţi membri ai guvernului anterior, printre ei numărându-se şi Jacek Rostowski, care fost ministru de finanţe şi apoi vicepremier.

Donald Tusk a mai fost audiat şi în luna noiembrie de o comisie parlamentară poloneză, atunci cu privire la implicarea sa în scandalul fondului Amber Gold în perioada când a fost premier. În acel caz, partidul Lege şi Justiţie i-a reproşat lui Tusk că nu a luat măsuri împotriva acestui fond de investiţii, ce a fost de fapt o structură piramidală care a păgubit circa 10.000 de deponenţi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.