Trei galerii românești la târgul internațional de artă contemporană Art Brussels 2019 1
Ultima Ora Social

Trei galerii românești la târgul internațional de artă contemporană Art Brussels 2019

 

Institutul Cultural Roman (ICR) sustine participarea galeriilor romanesti 418GALLERY, Galeria Ivan si Gæp, cu lucrarile artistilor Paul Neagu, Diet Syler, respectiv Felipe Cohen, la cea de-a 37-a editie a targului international de arta contemporana Art Brussels.

Cunoscut ca unul dintre cele mai mari targuri de arta contemporana din Europa, Art Brussels se va desfasura in perioada 25-28 aprilie 2019, laTour & Taxis, cel mai mare spatiu expozitional din Bruxelles. Vernisajul va avea loc la 25 aprilie a.c.

150 de galerii din intreaga lume, reprezentate de artisti consacrati pe plan international sau tinere talente, se vor reuni in trei sectiuni internationale: DISCOVERY, PRIME si REDISCOVERY, dar si expozitiile SOLO si INVITED ale targului. La sectiunea REDISCOVERY, la care participa 11 galerii din intreaga lume, Romania participa cu doua galerii, aflate in premiera la Art Brussels: 418GALLERY si Galeria Ivan. La sectiunea DISCOVERY participa galeria Gæp, prezenta si la editia din 2018.

418GALLERY va prezenta 6 colaje ale artistului plastic Diet Sayler din anii ’80, 6 fotografii din anii ’70 si 5 tablouri pe pinza dimensiune medie 120x120cm, realizate intre 1972 si 2012.

Galeria Ivan prezinta seria „Anthropocosmos” a artistului Paul Neagu, care consta in 23 lucrari: desene, picturi in ulei, film, fotografii, lucrari media mixte, sculpturi tactile, create in spiritul Palpable Art Manifesto, grupate sub diferite teme: ‘Man-shared’ si ‘Man-divided’, examinand caile de exprimare ‘Man as Individual’ versus ‘Man as Society’.

Trei galerii românești la târgul internațional de artă contemporană Art Brussels 2019 2

Galeria Gæp prezinta o serie de lucrari ale artistului Felipe Cohen, desene pe hartie, sculptura si reliefuri.

„Suntem foarte bucurosi sa prezentam anul acesta la Art Brussels un stand solo dedicat lui Diet Sayler. Artistul va prezenta o extraordinara serie de lucrari, incluzand noi picturi, fotografie si instalatie landart din anii ’70 si colaje ale anilor ’80. Acesta este un moment foarte important in cariera lui Diet Sayler, cu un spectacol solo in toamna la Muzeul Neues, Nürnberg, cand va primi «Marele Premiu Cultural» al orasului Nürnberg.”, precizeaza Dr. Dr. Joana Grevers – director 418GALLERY, pentru ICR Bruxelles.

„Galeria Ivan participa pentru prima data la Art Brussels cu un proiect curatorial in cadrul sectiunii „Rediscovery” a targului, o sectiune dedicata redescoperirii artistilor relevanti pentru istoria artei secolului XX si, mai ales, pentru inceputurile artei conceptuale si conceptualiste, dar trecuti cu vederea, uitati, sau insuficient apreciati si cunoscuti in circuitul artei internationale. In acest sens, vom prezenta in cadrul standului galeriei, lucrari de inceput ale artistului roman Paul Neagu (n. 1938, Bucuresti – d. 2004, Londra), picturi, desene si sculpturi din seria „Anthropocosmos”, anii ’60-’70, un capitol conceptual esential in creatia sa, care reda viziunea originala a artistului asupra fiintei umane si a universului. Considerat unul dintre cei mai importanti artisti romani, Paul Neagu a trait si a lucrat la Londra din 1970 pana la moartea sa, in 2004. Practica sa artistica complexa combina si integreaza performance, sculptura, desen, pictura, video si fotografie in interiorul conceptiei sale holistice si metafizice asupra artei. Artisti importanti, precum Antony Gormley, Anish Kapoor, Rachel Whiteread, Tony Cragg s-au numarat printre studentii sau si au afirmat relevanta directiilor de explorare artistica deschise de Neagu.”a declarat Marian Ivan, managerul Galeriei Ivan, pentru ICR Bruxelles.

„Suntem extrem de incantati sa fim pentru al doilea an consecutiv la Art Brussels, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman. Prezenta noastra in sectiunea Discovery, stand D04, confirma o crestere a vizibilitatii galeriei in contextul scenei de arta internationale.„, afirma Andrei Breahna, managerul galeriei Gaep.

Galeria Ivan s-a deschis in 2007, ca o initiativa privata a proprietarului si directorului Marian Ivan, in contextul scenei inca emergente de galerii comerciale romanesti. Programul galeriei include preponderent artisti locali – fie dintre cei maturi, consacrati, precum Geta Bratescu, Paul Neagu, Horia Bernea, Lia Perjovschi, cat si tineri, precum duo-ul Anca Benera & Arnold Estefan, Cristina David, Stefan Sava sau Andreea Ciobica – cu scopul de a le face vizibile si de a le circula lucrarile si proiectele la nivel local si mai ales international. Galeria colaboreaza si cu artisti romani care traiesc si lucreaza in strainatate, precum Bartha Sandor sau Madalina Zaharia, alaturi de artisti internationali – Ross Taylor, Jaro Varga, Elijah Burgher. In 2017 si 2018, retrospectiva artistei Geta Bratescu de la Muzeul de Arte-Frumoase (MSK) Gent din Belgia a fost realizata in parteneriat cu Galeria Ivan si cu sustinerea ICR Bruxelles. 

418GALLERY a fost infiintata in 2008 in Bucuresti. Din anul 2017, isi are sediul in Cetate si a devenit prima galerie rurala din Romania. De la inceput, galeria a fost intens dedicata studiului avangardei romanesti si est-europene din anii saizeci si saptezeci. Din punct de vedere istoric, un numar mic de artisti, in spatele Cortinei de Fier, a creat o arta abstracta, precum Diet Sayler, care s-a axat pe abstractizarea geometrica si arta minimalista. Incepand cu anul 2008, 418GALLERY si Fundatia Joana Grevers organizeaza, in fiecare vara, Cetate Arts Danube Residency, un atelier pentru artisti romani si internationali.

Tanar artist in neo-avangarda romaneasca din anii 60, Diet Sayler a respins arta socialista realista a regimului comunist. In anii ’70, el a construit Camerele Kinetice, transpunand ideile de Concrete Art si pictura constructivista in spatiu. Incepand cu anii ’80, el a rarefiat aceste idei, realizand interventii spatiale de modele repetitive pe arhitectura existenta. Sayler a devenit o voce internationala in Concrete Art, Minimal Art si Conceptual Art.

Gaep este o galerie de arta contemporana cu un program vibrant de expozitii dedicate unor valori confirmate din arta internationala, precum si unor artisti in afirmare, ale caror lucrari au putere de fascinatie la nivel international. Galeria a fost infiintata in 2014 de Andrei Breahna (manager cultural si colectionar de arta) si Raluca Soaita (arhitect si colectionar de arta). Participarea Gaep la Art Brussels ii este dedicata lui Felipe Cohen, a carui practica artistica se axeaza pe investigarea conceptelor de volum si durata. Unele dintre lucrarile lui se situeaza intre ready-made si sculptura si fuzioneaza materiale dure, rezistente, precum piatra, marmura si lemnul, cu medii mai fragile, ca sticla, hartia si imaginea in miscare. Intentia este de a dezvalui relatii neasteptate care indica posibilitatea de a privi lumea altfel, in cautare de noi intelesuri pentru materiale.

Cu o reputatie de leader european in experimentarea celor mai indraznete forme de expresie artistica pe piata artei contemporane, targul international Art Brussels este locul de intalnire a artistilor consacrati, care se bucura de o solida reputatie internationala, dar si a celor tineri, aflati la inceput de cariera. Alaturi de targul de arta de la Köln, Art Brussels este una dintre cele mai cunoscute manifestari internationale dedicate artei contemporane din Europa.

Proiectul se incadreaza in strategia ICR Bruxelles de promovare a artei contemporane romanesti in spatiul Benelux.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.