SUA vor moderniza porturile ucrainene pentru a se potrivi cu navele de război americane 1
Ultima Ora Externe

SUA vor moderniza porturile ucrainene pentru a se potrivi cu navele de război americane

Pe măsură ce tensiunile cresc între Rusia și Ucraina pe Marea Neagră, SUA modernizează mai multe baze navale ucrainene pentru a oferi navelor de război americane și NATO capacitatea să ancoreze la numai câteva mile de Crimeea controlată de Moscova, potrivit unui articol apărut în publicația americană Breaking Defence, citat de UNIAN.

Potrivit publicației americane Breaking Defence, la Washington a fost adoptată decizia de modernizare a Bazelor Navale ucrainene. Pe fondul creșterii tensiunilor dintre Federația Rusă și Ucraina în acvatoriul Mării Negre, lucrările respective vor permite navelor SUA și NATO să ancoreze la numai câteva mile de Crimeea controlată de Moscova.

În prezent, lucrările finanțate de către SUA se desfășoară la Baza Navală din localitățile ucrainene Ochakov și Nikolaiev, aflată la 40 de mile de Odesa și la mai puțin de 100 de mile de Crimeea. Lucrările includ întărirea și modernizarea digurilor existente, construirea unui nou doc plutitor și constituirea unei zone de securitate în jurul Bazei Navale. De asemenea, este prevăzută și construirea a două baze noi de reparații navale și deschiderea unor noi centre operaționale moderne, care vor coordona acțiunile Forțelor Navale ale Ucrainei și navelor NATO.

Decizia de a accelera modernizarea Bazei Navale a marinei ucrainene a fost luată după incidentul din Strâmtoarea Kerci, când navele de luptă rusești au deschis focul, iar militarii ruși au reținut trei nave cu marinari ai Forțelor Navale ale Ucrainei.

Potrivit declarațiilor expertului militar american Michael Kofman, „Federația Rusă s-a temut întotdeauna că SUA și NATO vor crea o Bază Militară în Marea Neagră și, prin urmare, au confiscat Crimeea ucraineană pentru a preveni acest lucru”. Cu toate acestea, demersul Moscovei a determinat un sprijin și mai mare pentru Ucraina din partea SUA și NATO.

Acesta a explicat că noile centre operaționale constituite pe teritoriul Ucrainei vor permite SUA și NATO să monitorizeze Federația Rusă, „punând în scaun, în locul observatorilor ucraineni, observatori americani”. De asemenea, noua Bază Navală va permite dislocarea navelor cât mai aproape posibil de „Crimeea ocupată”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.