Statele Unite nu vor mai pregăti piloţi turci pentru avioanele de vânătoare F-35
MAI va beneficia de noi elicoptere pentru operațiuni medicale și de căutare-salvare
Ultima Ora Externe

Statele Unite nu vor mai pregăti piloţi turci pentru avioanele de vânătoare F-35

SUA şi Turcia, aliaţi NATO, s-au duelat luni de zile cu privire la planul Ankarei de a cumpăra sisteme de apărare aeriene S-400 de producţie rusească, despre care Washingtonul a susţinut că nu sunt compatibile cu sistemele de arme ale alianţei şi ar putea reprezenta o ameninţare pentru avioanele de vânătoare americane F-35, potrivit EpochTimes.

Washingtonul a luat decizia de a nu mai accepta alţi piloţi turci în programul de pregătire pentru avionul de vânătoare american F-35, a susţinut Reuters, citând oficiali americani, care au adăugat că şansele anulări acesteia depind de Ankara.

Oficialii americani au declarat că decizia se aplică doar primelor grupuri de piloţi turci şi echipe de întreţinere care în mod normal ar fi trebuit să se deplaseze în SUA, potrivit Reuters.

Totuşi, încă nu a fost luată o decizie oficială privind suspendarea pregătirii piloţilor turci şi a echipelor de întreţinere la Baza Aeriană Luke din Arizona, au mai afirmat oficialii.

Potrivit armatei americane, patru piloţi turci se pregătesc în prezent la Baza Aeriană Luke şi alţi doi piloţi turci se află acolo ca instructori. În afara acestor şase ofiţeri turci, mai există 20 de membri ai unei echipe turceşti de întreţinere.

Între timp, Andrew Winternitz, asistent adjunct al secretarului american al apărării pentru politică europeană şi a NATO, a declarat joi că, în cazul în care Turcia va cumpăra atât sistemul rusesc S-400 cât şi avioane F-35 pentru forţele sale armate, ar putea studia metode pentru a folosi sistemul S-400 într-o manieră mai eficientă împotriva avioanelor americane de generaţia a cincea.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.