Sentinţă halucinantă în dosarul hoțului de tezaure dacice din Sarmizegetusa Regia
Ultima Ora Justiție Social

Sentinţă halucinantă în dosarul hoțului de tezaure dacice din Sarmizegetusa Regia

După ce a fost achitat într-unul dintre cele mai voluminoase dosare penale privind traficul de comori dacice furate din Sarmizegetusa Regia, Radu Horia Camil a primit o nouă veste bună, la finalul unui proces în care a fost judecat pentru tranzacţii ilegale ale unor scuturi antice preţioase, a 145 de kosoni de aur şi a două tabule antice de bronz, scrie adevarul.ro.

Sentinţă halucinantă în dosarul hoțului de tezaure dacice din Sarmizegetusa Regia

Curtea de Apel Alba Iulia a decis achitarea lui Radu Horia Camil, românul condamnat în urmă cu un an de Tribunalul Hunedoara pentru traficarea a două „scuturi dacice de paradă”, a 145 de kosoni de aur şi a unor tabule antice din bronz. Camil a mai fost judecat într-un dosar al aurului dacic, în care a fost acuzat de traficarea a două brăţări de aur şi a mai multor tezaure de artefacte preţioase.

„Admite apelurile declarate de inculpatul Radu Horia-Camil, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi de partea civilă Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, împotriva Sentinţei penale nr. 50/2018, pronunţată la 28 martie 2018 în dosarul nr. 1335/97/2017, de la Tribunalul Hunedoara, pe care o desfiinţează sub aspectul laturii penale şi, procedând la o nouă judecată în aceste limite: încetează procesul penal cu privire la infracţiunea de spălare a banilor în formă continuată, (…) reţinută în sarcina inculpatului Radu Horia-Camil, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Dispune confiscarea specială cu privire la piesele arheologice, reprezentând 145 de monede Koson din aur, ridicate de la inculpatul Radu Horia şi a două plăci epigrafice de bronz, conţinând legile oraşului antic Troesmis, obiecte aflate în custodia Muzeului Naţional de Istorie al României. Definitivă”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia.

Iniţial, în sentinţa penală pronunţată miercuri de Tribunalul Hunedoara, Radu Horia Camil a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru infracţiunea de spălare de bani în formă continuată, respectiv pentru tranzacţiile legate de kosonii de aur şi scuturile dacice.

Radu Horia Camil a fost judecat pentru infracţiuni de spălare de bani, fiind acuzat că în perioada 2003 – 2010 a dobândit şi deţinut bunuri arheologice preţioase furate din patrimoniul cultural naţional, pentru a le restaura prin curăţare şi ulterior a le transfera prin vânzare, cunoscând că acestea provin din acţiunile de braconaj în siturile arheologice. Potrivit anchetatorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, două „scuturi” dacice din bronz cu o valoare de 45.000 de dolari, 145 de kosoni de aur estimaţi la peste 100.000 de euro şi două tabule din bronz în valoare de 28.000 lire sterline au fost traficate de clujean.

În anul 2003, susţin anchetatorii, Radu Horia Camil a primit două scuturi dacice în valoare de 45.000 dolari, sustrase din situl arheologic monument istoric Piatra Roşie, pe care le-a introdus în piaţa legală de antichităţi, transferându-le prin vânzare în 30 martie 2004 unui dealer din New York, SUA. Artefactele, sustrase în perioada 2001 – 2002 din sit, au fost recuperate în 2012, iar conform estimării din 2015 au o valoare de 80.000 de euro fiecare. Cele două scuturi au unul reprezentarea unui grifon, celalalt a unui taur. Radu Horia Camil va trebui să achite, conform sentinţei, peste 160.000 de lei, suma plătită de statul român pentru repatrierea artefactelor. În privinţa tezaurului de kosoni, Camil a fost acuzat că a dobândit un număr însemnat de monede Koson de aur, iar la data 4 septembrie 2010 a fost surprins în flagrant de către autorităţile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii în timp ce deţinea asupra sa 145 monede koson din aur în valoare de 101.500 euro, sustrase în iunie 2007 din Sarmizegetusa Regia. Horia Camil Radu a fost depistat de autorităţile britanice, având în autoturism lotul de 145 monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol. Se deplasa cu ele spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania.

Radu Horia Camil a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani cu privire la dobândirea în 2003, a două tabule din bronz, în valoare de 28.000 lire sterline, conţinând legile oraşului roman Troesmis, scrise în latină. Monumentele epigrafice, emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 – 180 AD), erau furate din situl arheologic Troesmis din judeţul Tulcea. „După ce a încercat în mod repetat să le vândă le-a transferat prin vânzare către o casă de licitaţii din Londra (sens în care a utilizat şi o menţiune plăsmuitoare, respectiv că bunul ar proveni dintr-o colecţie privată)”, se arăta în dosar. În mai 2015, autorităţile române au reuşit repatrierea lor din Londra, unde fuseseră scoase la licitaţie cu 80.000 de lire sterline. Sentinţa primită de Radu Horia Camil nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.

Radu Horia Camil a mai fost judecat şi într-unul dintre cele mai voluminoase dosare ale traficanţilor de comori dacice, furate din Munţii Orăştiei, în perioada 1998 – 2007, scoase din ţară şi traficate pe piaţa neagră a antichităţilor din Occident. Din cauza duratei îndelungate a procesului, majoritatea infracţiunilor s-au prescris, iar mai mulţi dintre inculpaţi au fost au fost achitaţi.

Radu Horia Camil, acuzat că a colectat sute de obiecte antice de la căutătorii de comori, inclusiv două brăţări dacice din aur şi peste 700 de monede antice de aur şi argint. Una dintre brăţări a vândut-o unei case de licitaţii din New York, iar a doua a scos-o la vânzare pe e-bay. Cele două artefacte au fost răscumpărate de statul român şi aduse în ţară, în anul 2007.

„A primit în mod repetat şi a ajutat la valorificarea următoarelor bunuri arheologice primite de la echipa inculpaţilor Ljubisa Ilic, Luncan Viorica şi Bodea Ioan: două brăţări dacice din aur, de 765 gr. (305.600 Euro) şi 683 gr. (272.800 Euro); 200 de monede din aur de tip Lysimachos (130.000 Euro) şi 500 monede de argint tetradrahme (75.000 Euro), în valoare totală de 783.400 Euro; 25 denari de argint; 6 piese monetare din bronz (Procopius), inel din aur cu camee (epocă romană), brăţară tracică din argint (26,84 gr.); 58 denari imperiali, 99 denari republicani din argint, 43 denari romani din argint în oală de lut în valoare totală de 16.300 Euro, primite de la echipa de braconaj a inculpaţilor Corhan Călin, Jurcă Daniel Sorin şi alţii; 105 piese arheologice reprezentând diverse tipuri de arme şi unelte dacice din fier, bronz şi plumb, în valoare de 30.000 Euro; 4.000 piese arheologice (monede, vase, arme etc.) în valoare de 40.000 Euro, predate de inculpatul Radu Horia Camil la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca”, se arăta în rechizitoriul transmis adevarul.ro.

În 2015, la Judecătoria Deva, Radu Horia Camil a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru tăinuire. Vineri, 23 martie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus achitarea sa.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.