bazinul levantin
bazinul levantin
Ultima Ora Externe

Secretul ”Bazinului Levantin”, ”primăvara araba” și conflictul din Siria

La sfârşitul anului 2010, în zona Africii de Nord şi a Orientului Mijlociu au izbucnit o serie de revolte violente cunoscute sub numele de ”primăvara arabă”, revolte susţinute pe faţă de ţările occidentale. La baza acestei primăveri ar sta o rezervă submarină de gaze naturale de 122 de trilioane de metri cubi de gaze, numită ”Bazinul Levantin”.

Secretul ”Bazinului Levantin”, ”primăvara araba” și conflictul din Siria 1

Totul a început cu sinuciderea prin auto-incendiere a lui Mohamed Bonazizi, în Tunisia, pe data de 17 decembrie 2010. Revoltele au izbucnit aproape instantaneu în mai multe ţări din zonă şi au condus, printre altele, la înlăturarea preşedinţilor Tunisiei şi Egiptului, a dictatorului Libiei, Muammar Gadaffi – care a şi fost omorât de revoluţionari – dizolvarea guvernelor Iordaniei şi Cisiordaniei şi actualul război civil din Siria.

Între toate, problema siriană s-a arătat a fi cea mai complexă în ”Primăvara Arabă„. În timp ce ţările occidentale criticau regimul preşedintelui Bashar al Assd, considerându-l un tiranic, sângeros, etc. Rusia i-a luat apărarea.

Prof. univ. dr. Nicolae Radu consideră că la baza conflictului din zona Mediteranei de sud, sud-est, stă interesul pentru ceea ce geologii numesc Bazinul Levantin.

Este vorba despre o zonă submarină care se întinde din nordul Egiptului până în Turcia care conţine 1,7 miliarde de barili de petrol şi 122 de trilioane de metri cubi de gaz, conform „Geological Survey”, din S.U.A. (U.S.G.S.).

Secretul ”Bazinului Levantin”, ”primăvara araba” și conflictul din Siria 2

”Enormele rezerve de gaz și petrol, găsite în Marea Mediterană, într-o zonă împărțită între Grecia, Turcia, Cipru, Israel, Siria și Liban, arată că regiunea ar putea deveni <un nou Golf Persic>”, este de părere dr. Nicolae Radu.

Pentru a putea accesa acestă platformă energetică, Occidentul nu se mai confruntă acum decât de opoziţia regimului al Assad, susţinut de interesele ruşilor în această zonă.

Trebuie recizat că, potrivit Stockholm International Peace Research Institute, contractele de armament ale Siriei cu Rusia s-au ridicat în 2011 la o valoare de cel putin 4 miliarde dolari.

De asemenea, potirivit cotidianul New York Times între anii 2000-2010, Rusia a vândut armament Siriei la o valoare de 1,5 miliarde de U.S.D., transformand Siria în cel mai mare client de armament al Rusiei.

Exporturile Rusiei către Siria au fost în valoare de 1,1 miliarde dolari în 2010 şi investiţiile sale în aceasta ţară au fost evaluate la aproximativ 20 de miliarde de U.S.D. – inclusiv cele 4 milarde pentru armament. „Stroitransgaz” a fost implicat în proiecte în valoare de 1,1 miliarde dolari în Siria.

„Stroitransgaz” este implicat în construirea unei centrale de distribuţie a gazelor naturale de 200 de kilometri est de Homs, în regiunea Al-Rakaka şi în suport tehnic pentru construirea unei conducte de gaz. Tatneft, o subsidiara a „Gazprom”, este firma cea mai importantă de energie din Siria. Alte firme cu interese de afaceri majore în Siria includ producătorul de oţel T.M.K. şi transportatorul naţional „Aeroflot”, care intreţine flota civilă de avioane a Siriei.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.