Scandal monstru între jandarmi și salvamontiști.Oamenii lui Carmen Dan acuzați de minciună
Ultima Ora Social

Scandal monstru între jandarmi și salvamontiști.Oamenii lui Carmen Dan acuzați de minciună

Jandarmeria Montană a fost pusă, joi, într-o situație cel puțîn jenantă, Salvamont România acuzând-o că se laudă în mass-media cu acțiuni de salvare la care nu participa, asumându-și meritele.

Dezvăluirea a fost făcută într-un comunicat mai puțîn obișnuit postat pe Facebook de Salvamont România, care „dezaprobă practicile incorecte folosite de către Jandarmeria Montană”, care „își atribuie și promovează în presă” acțiuni de salvare realizate de către salvamontisti.

„Ultima situație de acest gen a avut loc în ziua de joi 24 ianuarie, când jandarmii montani au emis comunicate către presă scrisă și audiovizual, atribuindu-și salvarea a zeci de oameni blocați în telegondolă din Sinaia sau coborâți de la cota 2000.

Operațiunea de salvare a fost executată integral doar de către salvamontiștii din Sinaia, împreună cu angajații domeniului schiabil Sinaia, care au organizat turiștii în grupuri ce au fost coborâte pe schiuri, pe jos sau cu mașinile de bătut zăpadă.

Salvamontiștii din Sinaia declara că abia la 40 de minute de la încheierea acțiunii de coborâre a turiștilor au apărut și primii jandarmi la poalele muntelui, moment în care salvamontiștii aveau în derulare un alt caz, cu o persoană cu probleme medicale, caz la care jandarmii doar au privit de la distanță„, se arată în comunicatul postat pe pagină de Facebook a Salvamont România.

Mai mult, în postare se arată că „astfel de situații sunt o practică frecvența a jandarmilor montani, se repetă la nivelul întregii țări, de ani de zile, de la apariția jandarmilor pe munte”.

„Deși salvamontiștii au avut încercări repetate pentru soluționarea amiabilă a acestui tip de situații, în cadrul comisiilor comune constituite la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, din motive necunoscute de noi, Jandarmeria montană continuă să se laude în presă cu acțiunile de salvare ale structurilor Salvamont.

În conformitate cu prevederile legale, salvarea persoanelor din zona montană care au probleme medicale sau cărora le poate fi afectată starea de sănătate, este atribuția structurilor Salvamont, care pot solicită, prin Inspectoratele pentru Situații de Urgență, resurse suplimentare, ambulanțe, elicopter, resurse umane și altele cu care să finalizeze acțiunea de salvare”, se precizează în comunicatul citat.

Răbufnirea salvamontiștilor a venit după ce 30 de persoane au rămas blocate pe munte, joi dimineață, din cauza condițiilor meteo nefavorabile care au condus la blocarea telegondolei Carp.

La rândul sau, fotograful Nicolae Ezaru a scris: „Am participat la întreagă operațiune, nu am văzut nici măcar un jandarm pe schiuri, în schimb mii de mulțumiri salvamontului și celor de la domeniul schiabil pentru bună organizare”.

Și Eusebiu Muthi, unul dintre cei coborâți azi din gondola, a confirmat că nici el nu a văzut azi jandarmi montani. „Azi am fost acolo și am coborât în spatele ratrack-ului (cam 30-40 de persoane) ..cu un bun schior, probabil din Sinaia și un salvamontist…pentru conformitate am postat (public) pe FB asta…ce s-a întâmplat cu alte persoane (erau și pantofari) …nu știu… (…) „.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.