Cei 59 de salvatori din România, au ajuns în provincia Hatay, din Turcia, pentru a ajuta la salvarea de vieți omenești, după devastatoarele cutremure.
Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, anunță IGSU.
În această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.
”În data de 06.02.2023, două aeronave militare C-27J Spartan și C-130 Hercules ale Forțelor Aeriene Române, au decolat de pe aeroportul Baza 90 din București cu destinația Turcia, în vederea executării misiunii de sprijin extern pe care România o oferă autorităților turce, în urma situației generate de cutremurele care s-au manifestat în ultima perioadă.
Misiunea de sprijin pe care România o oferă Turciei, puternic afectată de seriile de cutremure produse în ultimele ore, presupune deplasarea modulului specializat de căutare-salvare a României, RO-USAR, acreditat INSARAG, format din 59 de salvatori (modulul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă, echipa de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari, medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca) și ofițeri de legătură din cadrul DSU).

Cele 2 aeronave militare care au transportat echipa de salvatori români și tehnica aflată în dotare au aterizat în Adana, Turcia.
Reamintim că în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, aproape 60 salvatori români( echipe specializate de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD București – Floreasca, echipă formată din personal specializat și echipă canină din cadrul Clubului Câinilor Utilitari) cu tehnică specializată aferentă au plecat astăzi din București în scopul sprijinirii omologilor lor turci.
Echipa de salvatori români a intrat în legătură cu autoritățile turce, aceștia fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin.Totodată, o a treia aeronavă aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române este în acest moment în drum spre Adana, pentru a completa tehnica de intervenție, indispensabilă echipelor de salvatori.
România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei!Sprijinul statului român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formată din: modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă;echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari;medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca); ofițeri de legătură din cadrul DSU.În total, echipa de sprijin este formată din 58 membri.
Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor efectua astăzi, 06.02.2023 o misiune internațională de sprijin în Turcia, cu plecare din București, care vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităților turce, puternic afectate de cutremur.
Totodată, grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, aflați în Turcia, care a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere, se vor întoarce în România cu una dintre aeronavele amintite anterior.
***Reamintim faptul că, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.