Românii trebuie să conștientizeze importanța donărilor de organe pentru salvarea altor vieți
Ultima Ora Social

Românii trebuie să conștientizeze importanța donărilor de organe pentru salvarea altor vieți

Deputatul PSD Georgeta-Carmen Holban: „Românii trebuie să conștientizeze importanța donărilor de organe pentru salvarea altor vieți”

Deputatul social-democrat, Georgeta-Carmen Holban, membru în Comisia pentru sănătate și familie, se pronunță pentru impulsionarea donărilor de organe din România, înaintând în acest sens o interpelare parlamentară ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

Parlamentarul dâmbovițean a amintit că „în acest an foarte puține organe ale unor români aflați în moarte cerebrală au ajuns la pacienți care au cu adevărat nevoie de acestea, pentru a supraviețui”.

Carmen Holban a mai adăugat că ultima astfel de situație a avut loc recent, respectiv cazul tânărului de 24 de ani care a primit o inimă nouă. „Acesta a fost însă doar al doilea transplant de cord realizat, în 2019, în România, la Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș”, a reliefat deputatul PSD.În finalul documentului, Carmen Holban a solicitat răspuns din partea ministrului Sănătății la următoarele aspecte:

„1. Ce verigi nu funcționează corespunzător în ceea ce privește situația donărilor de organe din România?;

2. Cum intenționați să creșteți numărul potențialilor donatori, pentru a maximiza șansele la viață a celor aflați pe listele de așteptare pentru un transplant?;

3. Care este situația din acest an a transplanturilor de organe venite din partea unor donatori, raportat la anii trecuți, atât la nivel național, cât și în județul Dâmbovița?”.

„Medicii care se ocupă de acest domeniu atrag atenția că două transplanturi în aproape o jumătate de an sunt foarte puține pentru țara noastră, fapt generat însă de numărul extrem de redus de donatori. Sunt convinsă că se vor lua măsurile corespunzătoare pentru impulsionarea creșterii numărului donărilor, care sunt absolut necesare salvării unor bolnavi aflați în faze critice.

De asemenea, sunt încrezătoare că românii trebuie să conștientizeze importanța donării, astfel încât pacienții aflați pe listele de așteptare să poată avea o nouă șansă la viață”, a concluzionat deputatul dâmbovițean într-un comunicat remis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.