Românii, LA COADA CLASAMENTULUI. Din ce în ce mai puțini bani cheltuiți pe restaurante și hoteluri 1
Ultima Ora Social

Românii, LA COADA CLASAMENTULUI. Din ce în ce mai puțini bani cheltuiți pe restaurante și hoteluri

Românii, LA COADA CLASAMENTULUI. Din ce în ce mai puțini bani cheltuiți pe restaurante și hoteluri

România se află din nou la coada unui clasament european! Suntem ţara în care se cheltuiesc cei mai puţini bani, pe gospodărie, pentru hoteluri şi restaurante. Sunt date ale Eurostat pentru anul 2017, tocmai publicate, care vin şi cu o comparaţie cu rezultate surprinzătoare. În ultimii 10 ani, de când am intrat în UE, am început să dăm tot mai puţini bani pe astfel de distracţii, deşi nivelul de trai a crescut. 

Datele Eurostat, centralizate la nivelul anzului 2017, arată că România încheie clasamentul european.

Românii, LA COADA CLASAMENTULUI. Din ce în ce mai puțini bani cheltuiți pe restaurante și hoteluri 2

Mai exact, doar 3,1% din veniturile unei gospodării merg pe ieşiri la restaurant sau pe cazare la un hotel. Alături de România, clasamentul este închis de Polonia (3,6%) şi Lituania (3,7%). Sunt diferenţe foarte mari faţă de ţările care conduc topul.

Maltezii, de exemplu, au cel mai larg buzunar: 20% din veniturile dintr-o gospodărie se varsă în conturile restaurantelor şi hotelurilor. Maltezii sunt urmaţi de ciprioţi (17,5%) şi spanioli (16,8%).

Media europeană este de 8,8%, iar majoritatea statelor foarte bine dezvoltate din UE sunt la acest nivel, precum Franţa şi Marea Britanie.

Tot mai zgârciţi de la an la an

Datele Eurostat arată un trend surprinzător. Deşi în cea mai mare parte a Europei procentul din venit alocat restaurantelor şi hotelurilor creşte de la an la an, în unele cazuri chiar dublându-se, România face notă discordantă. În cazul românilor, aproape că s-a înjumătăţit acest procent în ultimii 10 ani!

Dacă în 2007, anul aderării noastre la UE, dădeam 5% din venituri pe aceste cheltuieli, acum am coborât la 3,1%. Doar alte două state mai înregistrează scăderi, însă ele nu sunt atât de drastice.

În Slovacia, procentul a scăzut cu 0,4%, iar în Finlanda doar cu 0,1%. În medie, cifrele acestea arată că în 2017 europenii au cheltuit aproape 740 de miliarde de euro pe hoteluri şi restaurante. Înseamnă cam 1.400 de euro pentru fiecare locuitor al Uniunii Europene.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.