România lovită de caniculă! 4 măsuri care vă pot salva viaț de la eurodeputatul Tudor Ciuhodaru 7
Ultima Ora Sănătate Social

România lovită de caniculă! 4 măsuri care vă pot salva viaț de la eurodeputatul Tudor Ciuhodaru

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, medic de profesie dă 4 măsuri prin care ne putem salva de efectele devastatoare ale caniculei.

4 măsuri ce vă pot salva viaţa pe caniculă. Atenție! Urmează trei zile de foc. Temperaturile vor ajunge şi la 37 de grade. Copiii sunt primii afectați. Anul trecut cinci pacienți nu au supraviețuit.

”Cele 4 măsuri simple ce trebuie aplicate atuncic când apar simptomele legate de expunerea la caldură (crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică):

 

1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros

 

2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt

3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat)

4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.

Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează:1. Sunaţi la 112.2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.

 

Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizarii termice:

 

1. Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

 

2. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.

 

3. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:

a)neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele

 

b)tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină) şi

 

c)cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

 

4. Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copiii şi vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.

România lovită de caniculă! 4 măsuri care vă pot salva viaț de la eurodeputatul Tudor Ciuhodaru 8

 

5. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (!Nu alcool ), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

 

6. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii.

 

Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase”, scrie Ciuhodaru pe facebook.

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii