Reutilizarea anvelopelor uzate și filmări cu drona pentru urbanism, afaceri noi în zona Moldovei
Dosar penal pentru un buzoian care a folosit o dronă în timpul unei cununii religioase
Ultima Ora Social

Reutilizarea anvelopelor uzate și filmări cu drona pentru urbanism, afaceri noi în zona Moldovei

Un număr de 48 de antreprenori din zona Moldovei au semnat contractele de finanțare prin programul Start-up Yourself, printre noile afaceri fiind reutilizarea anvelopelor uzate sau filmări cu drona pentru documentație de urbanism, transmite MEDIAFAX.

În cadrul programului de finanțare pentru stimularea și dezvoltarea de mici afaceri Start-up Yourself, Asciația de Dezvoltare Interconunitară Euronest a semnat contractele cu cei 48 de antreprenori din zona Moldovei. Aplicanții sunt din județul Iași – 27, câte 6 din Bacău și Neamț, patru din Suceava, trei din Vaslui și doi din Botoșani.

Noii antreprenori vor primi fiecare câte 33.000 de euro nerambursabili, bani care pot fi utilizați pentru deschiderea afacerii, achiziționarea echipamentelor necesare, dar și achitarea salariilor timp de minim 6 luni.

Aceștia deschid afaceri diverse, de la cabinete stomatologice și la kinetoterapie, IT, turism, activități de recreere sau de protejare a mediului.

Andreea Baltag, care a lucrat mai mulți ani în domeniul automotive, vrea să dezvolte, cu banii primiți, o afacere de reutilizare a anvelopelor uzate, din care să poată fi confecționate dale de cauciuc, piste de joacă pentru copii sau covorașe de cale ferată. Aproape 60 la sută din banii primiți vor fi cheltuiți pentru achiziționarea echipamentului necesar pentru transformarea anvelopelor în granule de cauciuc.

”Vom încerca să colaborăm cu instituțiile din Iași și cu firmele care au parcuri auto, cu Centrul de colectare al Primăriei Iași, iar aceste anvelope neutilizabile vor fi transformate în granule de cauciuc. Iașul este un oraș destul de aglomerat cu normă de poluare ridicată, iar piața pe care doresc să intru este o piață nouă, o piață virgină. Și îmi doresc să las ceva pozitiv și să las ceva în orașul în care trăiesc”, a explicat pentru MEDIAFAX Andreea Baltag.

Un alt tânăr antrenenor, cu experiență în urbanism, a decis să dezvolte în cadrul proiectului o afacere care îmbină domeniul IT cu cel al urbanismului. Acesta urmează să procure o dronă care va filma și va scana locații prestabilite, iar datele obținute vor fi folosite la elaborarea documentației de urbanism.

”Drona efectiv va zbura în locații prestabilite, va reliefa aspectele de acolo, va obține imagini aeroportate de precizie, va extrage modelul metric al terenului, va extrage curbe de nivel, cote și voi avea ulterior un suport care îmi va folosi în elaborarea documentației de urbanism. Un suport actualizat, real, de precizie spre deosebire de datele pe care le prelucrez în mod normal, respectiv hărți tipografice din anii 75-80 și ortofotoplanuri din anii 2005 – 2010. Aici vorbim de informații actualizate, la zi, reale, corecte, fără erori de planimetrare, fără erori de colorit care pot influența ulterior soluția urbanistică” a declarat Adrian Covăsneanu.

Decanul de vârstă al noilor antrepenori din zona Moldovei este Ioan Cojoc, din Piatra Neamț, care și-a propus să deschidă un showroom și echipament necesar pentru instalarea sistemelor cu panouri fotovoltaice și termodinamice.

”Proiectul constă în instalarea de panouri fotovoltaice și o tehnologie nouă de panouri termodinamice care asigură o independență energetică. Banii care îi iau se vor cheltui în primul rând pentru scule specifice instalării la domiciliul clientului a acestor panouri fotovoltaice, iar cea mai mare parte a investiției va fi alocată unui showroum pentru ca omul să vină să vadă cum funcționează și cum poate beneficia de independență energetică”, a povestit Ioan Cojoc.

Bugetul total al proiectului de Start-up Yourself este de 11.836.863,04 lei. Din aceasta sumă, statul român contribuie cu 1.713.501 lei, restul banilor venind de la Uniunea Europeană.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.