Regiuni viticole: Top 5 destinatii mai putin cunoscute pe care le pot vizita romanii 1
Regiuni viticole: Top 5 destinatii mai putin cunoscute pe care le pot vizita romanii
Ultima Ora Social

Regiuni viticole: Top 5 destinatii mai putin cunoscute pe care le pot vizita romanii

Echipa motorului gratuit de cautare pentru calatorii momondo.ro a gasit destinatiile care nu sunt renumite pentru vinul produs, desi calitatea lui este demna de un sejur cu degustare multipla. Pentru ca perioada recoltei tocmai a trecut iar mustul incepe sa se transforme in vin, multi romani isi fac planuri de vacanta in regiuni viticole mai mult sau mai putin cunoscute, pentru a gusta si vinul proaspat dar si pe cel din anii trecuti.

Vinul bun redevine un produs cautat, chiar daca nu provine doar din tari ca Spania, Italia sau Franta, renumite pentru export, ci din locatii care au adus imbunatatiri majore procesului de obtinere in ultimul timp sau pur si simplu au inceput sa il promoveze din ce in ce mai mult.

Ultima colectare a datelor de catre Eurostat arata ca in 2015 au fost cultivate 3.2 milioane de hectare de vita de vie in Uniunea Europeana, reprezentand aproximativ 45% din totalul suprafetei cu vita de vie cultivata la nivel mondial.

Locatii din Europa

Chiar daca aproape 3 sferturi din suprafata viticola din Uniunea Europeana se afla in Spania, Franta si Italia (conform Eurostat), mai ramane cel putin un sfert in cadrul Uniunii si alte suprafete in afara ei. Tinand cont ca vinul de acolo nu este exportat (cel putin nu in cantitati mari), merita sa organizam o mini-vacanta pentru a il gusta direct de la sursa, mai ales in lunile de toamna, cand preturile pentru zboruri sau cazare au scazut considerabil.

 

Kakheti, Georgia

Prima recomandare este catre regiunea caucaziana despre care se spune ca a fost prima care a produs aceasta licoare, acum aproximativ 8000 de ani.

Arheologii au descoperit dovezi ale productiei de vin inca din anul 6000 i.Hr., ceea ce a atras atentia reprezentantilor UNESCO. Specific acestei regiuni (pe langa nenumaratele soiuri de struguri, cum ar fi saperavi, rkatsiteli sau mtsvane) este faptul ca vinul se pastreaza in vase mari din lut (kvevri) si se ingroapa in pamant pentru a fermenta pe parcursul iernii.

Cramele si beciurile lungi, manastirile de aproximativ 1500 de ani, bucataria incredibila si vinurile tocmai mentionate sunt doar cateva motive pentru a planifica o vizita in Georgia.

Pretul mediu pentru o noapte intr-un hotel de 3 stele in Tbilisi: 33 EUR

Pretul unei sticle de vin de calitate medie in Tbilisi: 3.76 EUR

 

Milestii Mici, Republica Moldova

Vinurile moldovenesti sunt prezente in magazinele din Romania, dar vizitarea cramelor din raionul Ialoveni este o experienta care nu poate fi exportata. „Colectia de Aur” Milestii Mici a fost recunoscuta de Guinness World Records ca fiind cea mai mare colectie de vinuri din lume si numara 1.5 milioane de sticle depozitate in 200 km de galerii subterane. Localitatea se afla la mai putin de 20 km distanta de Chisinau iar tururile cu degustare dureaza intre o ora si 3 ore, in functie de pachetul ales, cu rezervare anterioara.

Pretul mediu pentru o noapte intr-un hotel de 3 stele in Chisinau: 35 EUR

Pretul unei sticle de vin de calitate medie in Chisinau: 3.60 EUR

 

Urla, Izmir, Turcia

O alta regiune prea putin cunoscuta pentru vinurile pe care le ofera este provincia Izmir de pe malul turcesc al marii Egee. Orasul istoric Urla se afla la aproximativ 35 km de Izmir iar productia de vin de aici este din ce in ce mai apreciata. Tururile organizate includ si experiente culinare locale, cu nimic mai prejos decat calitatea vinurilor degustate.

Pretul mediu pentru o noapte intr-un hotel de 3 stele in Izmir: 32 EUR

Pretul unei sticle de vin de calitate medie in Izmir: 5.74 EUR

Locatii pe alte continente

Yamanashi, Japonia

Nu multi s-ar astepta ca in tara sake-ului sau a berii Kirin sa existe si o regiune viticola. Bucurandu-se de strugurii roz Koshu, regiunea Yamanashi trebuie inclusa in excursia din Japonia, daca vinul este una dintre placerile calatoriilor. Astazi exista peste 80 de producatori de vin in aceasta zona, chiar daca unii sunt nevoiti chiar sa creeze un fel de „palarii” pentru a proteja butucii de vita de vie.

Excursia va fi infrumusetata si de prezenta muntelui Fuji din apropiere, iar distanta fata de Tokyo este relativ mica, aproximativ 120 km.

Pretul mediu pentru o noapte intr-un hotel de 3 stele in Tokyo: 94 EUR

Pretul unei sticle de vin de calitate medie in Tokyo: 10.23 EUR

Maharashtra, India

Tot mai multi romani au inceput sa exploreze diferite parti ale Indiei, dar prea putini stiu ca se pot bucura si de un vin bun, care acompaniaza perfect mancarea specifica locurilor. Binecunoscutul Mumbai face parte din regiunea Maharashtra, o zona in care vinul produs din strugurii din valea Nashik a inceput sa fie exportat si in magazinele din Marea Britanie.

Pretul mediu pentru o noapte intr-un hotel de 3 stele in Mumbai: 48 EUR

Pretul unei sticle de vin de calitate medie in Mumbai: 8.34 EUR

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.