Probleme pentru șeful taximetriștilor. Fraudă de sute de mii de euro din fonduri europene
Ultima Ora Social

Probleme pentru șeful taximetriștilor. Fraudă de sute de mii de euro din fonduri europene

Vasile Ștefănescu se va afla în fruntea mitingului de miercuri al taximetriștilor, deși în urmă cu doar câteva zile Curtea de Apel București a decis începerea pe fond a procesului în care președintele COTAR este acuzat că ar fi deturnat sute de mii de euro dintr-un program finanțat de Comisia Europeană.

După aflarea pronunțării, Vasile Ștefănescu nu a comunicat public nicio decizie privind o retragere de onoare din fruntea organizării mitingului taximetriștilor, pentru a nu prejudicia imaginea acestei bresle. Din contră, președintele COTAR continuă să pună presiune pe Guvern pentru a da legi care să crească și mai mult profiturile baronilor din taximetrie și să îi defavorizeze în continuare pe  simplii șoferi de taxi.

Decizia judecătorilor a fost dată vineri, 12 aprilie 2019, și este definitivă.

De altfel, în aceeași cauză, Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă pentru recuperarea sumei de aproximativ 360 de mii de euro care reprezintă prejudiciul creat de Vasile Ștefănescu și alte două persoane inculpate de procurorii anticorupție.

Procurorii anticorupție îl acuză pe Vasile Ștefănescu că a uitat de șomeri și tinerii fără posibilități cărora trebuia să le găsească un loc de muncă și a tocat toți banii primiți în acest scop de la Uniunea Europeană în interes personal, pe tot felul de lucruri derizorii, de la achiziția de tricouri și cărți de vizită și până la fursecuri și plata unor mese de protocol.

Astfel, Curtea de Apel București a admis vineri contestația formulată de procurorii anticorupție față de soluțiile pronunțate de Tribunalul București în cameră preliminară din 17.12.2018 și 6.02.2019, prin care rechizitoriul împotriva lui Vasile Ștefănescu și a altor doi inculpați a fost întors la DNA din cauza unor presupuse vicii de procedură.

”Constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul din data de 18.06.2018, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecării cauzei”, se arată în decizia de vineri a Curții de Apel, care a respins totodată toate excepțiile invocate de Ștefănescu și ceilalți inculpați din dosar.

Problemele penale ale lui Vasile Ștefănescu au început la jumătatea anului trecut, când DNA a trimis în instanță rechizitoriul prin care îl acuza pe actualul președinte COTAR de ”schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene”.

Concret, este vorba despre fapte petrecute în perioada în care Vasile Ștefănescu făcea parte din cadrul Uniunii Naționale a Industriașilor din România – UGIR 1903.  La acel moment, această instituție a câștigat un proiect finanțat cu 3,6 milioane de euro de Comisia Europeană prin programul de dezvoltare a resurselor umane (POSDRU), prin care se angaja să ofere sprijin șomerilor și tinerilor fără posibilități pentru a-și găsi un loc de muncă.

Din suma totală de 3,6 milioane de euro pe care UGIR 1903 trebuia să o primească în schimbul orientării profesionale a tinerilor șomeri, în conturile organizației au ajuns 360 de mii de euro reprezentând prefinanțarea proiectului.

Vasile Ștefănescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în iunie 2018, însă avocații săi și ai celorlalți doi inculpați au profitat de anume vicii de procedură și neregularități în întocmirea rechizitoriului pentru a obține de la un judecător de cameră preliminară, pe 6 februarie 2019, restituirea dosarului la DNA.

Procurorii DNA au făcut contestație la decizia Tribunalului București, iar pe 12 aprilie 2019 judecătorii de la Curtea de Apel București au admis-o.

În consecință, Vasile Ștefănescu va intra la judecata pe fond a dosarului și va trebui să răspundă de modul în care a cheltuit câteva sute de mii de euro din banii destinați șomerilor și tinerilor defavorizați.

Decizia instanței:

Tip solutie: SoluţionareSolutia pe scurt: Înch.101/CO-CP/În temeiul art.425/1, alin.7, punctul 2, litera a Cod de procedură penală rap. la art. 205 Cod de procedură penală admite contestaţia formulată de Parchetul de pe langă Înalta Curte de Casatie şi Justiţie – DNA împotriva încheierilor de şedinţă din camera de consiliu din datele de 17.12. 2018 şi 6.02. 2019 pronunţate de judecătorul de camera preliminara a Tribunalul Bucureşti – Secţia I-a penală, în dosarul 22187/3/ 2018/a1 . Desfiinţează , încheierile de şedinţă contestate şi rejudecâand în fond: Respinge excep?ia invocată din oficiu şi cererile şi excepţiile invocate de inculpaţii Corâci Ioan Lazar, Luţu Corâci Liliana Maria, Ştefănescu Vasile. In temeiul art. 346 alin 2 Cod procedura penala constată legalitatea sesizării instan?ei cu rechizitoriul nr. nr.166 /P/2011 din data de 18. 06. 2018 dispus de Parchetul de pe langă Înalta Curte de Casatie şi Justiţie – DNA , legalitatea administrării probelor si a efectuării actelor de urmărire penala. Dispune începerea judeca?ii cauzei. În temeiul art. 275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare ramân în sarcina statului. Definitiva. Pronun?ată in camera de consiliu, azi, 12.04. 2019 Document: Încheiere finală camera consiliu  101/2019  12.04.2019

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.