Preţul aeronavelor F-35 ar putea creşte cu aproape 10% în urma excluderii Turciei din program 1
Ultima Ora Externe

Preţul aeronavelor F-35 ar putea creşte cu aproape 10% în urma excluderii Turciei din program

Preţul aeronavelor invizibile pe radar F-35 ar putea creşte cu aproape 10% în urma excluderii Turciei din program din cauza achiziţiei de către Ankara a sistemului antibalistic rus S-400, a declarat Ismail Demir, şeful Directoratului Industriei de Apărare din Turcia, citat de agenţia Reuters.

Pentagonul a transmis recent că Turcia producea aproximativ 900 de componente necesare pentru producţia avionului F-35, adăugând că fabrici din alte ţări, în special din SUA, urmează să producă de acum înainte componentele fabricate în Turcia.

Mutarea producţiei acestor componente va costa Statele Unite între 500 şi 600 de milioane de dolari, au precizat autorităţile americane.

Demir a afirmat că alte ţări implicate în programul F-35 vor fi nevoite să plătească cu 7-8 milioane de dolari în plus per aparat din cauza excluderii Turciei.

În august 2018, SUA au semnat un acord pentru fabricarea de aeronave F-35A, cea mai numeroasă şi ieftină versiune , preţul per aparat fiind de 89,2 milioane de dolari, dar se estimează că în anii următori preţul per aparat ar putea scădea sub 80 de milioane de dolari.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.