Pressonline.ro: Iaşi: A fost lansat primul ghidaj audio stradal din România 1
Social Ultima Ora

Pressonline.ro: Iaşi: A fost lansat primul ghidaj audio stradal din România

Primul ghidaj audio stradal din România a fost lansat, sâmbătă, pe pietonalul din faţa Primăriei Iaşi, evenimentul fiind parte a proiectului ‘Fonogramele memoriei’, implementat de Asociaţia ‘Societatea de Studii Istorice din România’, scrie Pressonline.ro.

Ghidajul audio stradal este făcut pe cinci trasee culturale: Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, Bulevardul Carol I, Strada Lăpuşneanu, Bulevardul Independenţei şi Strada Cuza Vodă.

Fişierele audio sunt integrate în harta website-ului www.monumentediniasi.ro şi pot fi accesate cu ajutorul codurilor QR care sunt amplasate pe trotuare, alături de o imagine reprezentativă pentru traseu, într-un desen de tip graffiti.

Deschiderea proiectului a fost urmată de un tur ghidat cu publicul pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, fosta Uliţă Mare, alături de istoricii Cătălin Botoşineanu, Dorin Dobrincu şi Florea Ioncioaia, ghidul cultural Irina Tacu şi criticul de artă Maria Bilaşevschi.

Pentru un astfel de proiect e nevoie de foarte multă documentare, pentru că trebuie adunată foarte multă informaţie din multe surse.

Este o muncă laborioasă chiar şi pentru un istoric. Avem în echipa noastră mai mulţi istorici.

Împreună ne dorim să oferim informaţii interesante, inedite, plăcute, dar care să fie bine documentate şi verificate. Vrem să furnizăm informaţii credibile.

Această acţiune este doar începutul. Vom mai avea tururi ghidate pentru că oamenilor le place să asculte poveşti spuse de cineva care se pricepe şi care este bine documentat’, a declarat Alina Ţiţei, coordonatorul evenimentelor din cadrul proiectului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.