Poliţia Română a pierdut o tonă de cocaină în celebrul incident cu drogurile rătăcite în Marea Neagră. Filmul acțiunii 1
Ultima Ora Justiție Social

Poliţia Română a pierdut o tonă de cocaină în celebrul incident cu drogurile rătăcite în Marea Neagră. Filmul acțiunii

O tonă de cocaină a dispărut de sub nasul oamenilor legii, deşi un paznic al unei firme din localitatea tulceană Zebil, care a fost martor la activitatea infracţională a traficanţilor sârbi, a anunţat Poliţia. Până să se ia măsuri, drogurile au fost mutate în alte autocamioane şi au fost distribuite, scrie adevarul.ro.

Procurorii din cadrul DIICOT Tulcea au finalizat la 12 iulie 2019 rechizitoriul prin care doi cetăţeni sârbi K.T. şi C.N. au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup organizat în „Dosarul drogurilor din Marea Neagră“.

În luna martie a acestui an, o informaţie-bombă venea de la Sfântu Gheorghe, acolo unde o ambarcaţiune plină cu droguri a eşuat pe plaja din localitate, în urma unei furtuni puternice şi a unei greşeli de navigaţie. O parte din substanţele interzise fuseseră însă ridicate şi transferate pe calea uscatului.

La Zebil, un sat tulcean situat pe drumul Constanţa – Tulcea, cărăuşii au transferat cocaina dintr-o autoutilitară în autocamioane. Ei nu ştiau însă că un paznic al unei firme din localitate le-a observat toate mişcările şi a anunţat autorităţile. Toată povestea a fost descrisă în rechizitoriul celor de la DIICOT.
În noaptea de 20/21 martie 2019, la ora 2.52, în incinta societăţii cu punct de lucru în Zebil, cei doi inculpaţi sârbi au venit cu o autoutilitară marca Opel Movano în care se aflau aproximativ 30 de saci cu pachete de cocaină şi vestele de salvare cu care sacii fuseseră asiguraţi pentru a fi recuperaţi din apa mării, şi au parcat-o lângă două autocamioane staţionate. Ulterior, cei doi au încărcat cei 30 de saci de rafie de culoare albă cu pachete de cocaină în Opel, moment în care însă între cei doi s-a iscat o neînţelegere, probabil, spun anchetatorii, din cauza faptului că în maşină era doar jumătate din cantitatea preconizată.

„S-au temut că li se va imputa lipsa celeilalte jumătăţi, ei neştiind la acel moment că o parte din droguri fuseseră pierdute pe plaja din dreptul localităţii Sfântu Gheorghe. În cele din urmă, au transferat din nou sacii cu cocaină din remorca autotrenului în autoutilitară“, se arată în rechizitoriu.

După ce încărcătura a fost transferată, unul dintre sârbi a adus autoutilitara Opel în parcare, a pus cheile pe roata stângă faţă şi s-a întors la autotractorul său. Apoi, ambele autotrenuri au plecat spre Tulcea.  După ce s-a asigurat că străinii au plecat, paznicul, însoţit de un coleg de-al său, au luat cheile de pe roată şi au deschis maşina, căutând să vadă ce marfă era transferată în miezul nopţii dintr-o maşină în alta. Bănuind că este ceva ilegal, au dezlegat un sac, au luat din el un pachet, după care au plecat lăsând cheia la locul de unde au luat-o. Pachetul, care avea dimensiunile de 24X14X4, era introdus într-un balon de cauciuc de culoare roşie şi apoi învelit în folie de plastic pe care era aplicată inscripţia „CARTIER“. Cei doi bărbaţi au tăiat pachetul într-un colţ şi, constatând că praful are un miros şi gust înţepător, au anunţat organele de poliţie care au preluat pachetul.  „În urma analizelor s-a stabilit că în pachet se afla cantitatea de 1000,5 grame de cocaină“, se arată în rechizitoriul DIICOT.

După aproximativ 50 de minute, cele două autocamioane sârbeşti s-au întors în parcare, dinspre oraşul Tulcea, şi aşezate în linie, unul după altul, ocazie cu care s-a făcut transferul cocainei din autoutilitară.  Cei doi sârbi au oprit pe traseu şi au transferat sacii cu cocaină într-un alt autotractor cu remorcă, după care s-au despărţit.

„Această manevră a fost făcută urmare a unui plan dinainte stabilit, pentru a îngreuna depistarea drogurilor, cei doi luându-şi măsuri de precauţie pentru situaţia în care ar fi fost observaţi în ce autocamion au încărcat drogurile în parcarea societăţii şi care ar fi fost ţinta principală a autorităţilor“, conform rechizitoriului.  În dimineaţa zilei de 23 martie unul dintre sârbi a fost prins pe raza oraşului Buşteni, oamenii legii negăsind nimic în maşina cu care se deplasa. În luna mai însă, organele de poliţie judiciară au descoperit deasupra semiremorcii un plafon secret format din şapte canale metalice, dispuse pe aproape toată lungimea semiremorcii, unde, probabil, erau ascunse drogurile.  Cel de-al doilea sârb a fost depistat la 24 martie în timp ce încerca să treacă frontiera româno-sârbă în timp ce se afla într-un autoturism alături de alţi trei sârbi.

Conform raportului de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 4041539 din 23 martie 2019, întocmit de laboratorul de analiză şi profil al drogurilor din Constanţa, substanţele din pachetele aflate în sacii găsiţi în ambarcaţiunea răsturnată pe ţărmul Mării Negre provine din acelaşi lot din care provenea şi substanţa transportată de cei doi sârbi, fiind vorba de cocaină.  La 26 martie, oficialii DIICOT au anunţat că doi cetăţeni sârbi implicaţi în acest caz au fost arestaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc. Anchetatorii au spus atunci că drogurile au intrat în ţară pe cale maritimă. Între timp, pe litoralul românesc şi bulgăresc s-au descoperit 310 de colete de droguri de mare risc, cu o concentraţie foarte ridicată (peste 90%).

Şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, a declarat luni dimineaţă că va sesiza Parchetul pentru neglijenţă în serviciu cu privire la şeful de la Crimă Organizată şi Antidrog Tulcea, comisar Cristian Lupu, pentru modul în care a gestionat informaţia primită în „Dosarul drogurilor din Marea Neagră”. Surse din Poliţie spun că şeful de post din comuna Sarichioi, sesizat de paznicul martor al activităţii infracţionale al sârbilor, l-a anunţat pe comisarul Cristian Lupu, care însă nu a raportat la timp, astfel că traficanţii au reuşit să plece cu cocaina din parcarea din Zebil. Se pare că abia a doua zi dimineaţa şeful Serviciului Crimă Organizată şi Antidrog Tulcea a transmis o informare către biroul din Constanţa, structură de care aparţine serviciul din Tulcea. În acest timp, traficanţii au reuşit să distribuie cea mai mare parte din cantitate, oamenii legii reuşind să mai recupereze câteva sute de grame.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.