Polonia și Marea Britanie încheie un acord pentru promovarea utilizării mașinilor electrice
Ultima Ora Externe

”Pod aerian umanitar medical” pentru evacuarea pacienților. Ce spune ONU

”Pod aerian umanitar medical” pentru evacuarea pacienților. Ce spune ONU

ONU a anunţat duminică că încearcă să creeze un ”pod aerian umanitar medical” în Yemen pentru a evacua civilii care nu pot fi trataţi în această ţară afectată de un conflict devastator, relatează AFP.

”Este vorba de a-i ajuta pe pacienţii care suferă de cancer, boli cronice şi malformaţii congenitale să primească tratamentul de care au nevoie”, a afirmat într-un comunicat doctorul Nevio Zagaria, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Yemen.

A fost stabilită o listă de 12 boli sau afecţiuni, între care diferite forme de leucemie, cancer de tiroidă sau ”pacienţi care au nevoie de radioterapie, grefă de măduvă osoasă sau transplant de rinichi”, a precizat Zagaria.

Coordonatoarea umanitară a ONU pentru Yemen, Lise Grande, a semnat sâmbătă ”o notă verbală cu autorităţile de la Sanaa pentru a permite transportul, cu un avion special, al acestor pacienţi, ”la o instituţie medicală abilitată să se ocupe de astfel de cazuri”.

Potrivit comunicatului, OMS recomandă să se ”lucreze cu toate părţile pentru a confirma procedurile operaţionale pentru crearea acestui pod aerian umanitar”. Acesta trebuie să funcţioneze iniţial pentru o perioadă de probă de şase luni.

”Sperăm că primul zbor va fi gata cât mai curând posibil”, a declarat Zagaria, adăugând că ”80% dintre pacienţii selectaţi pentru acest zbor sunt femei şi copii pentru care podul aerian este una dintre ultimele speranţe”.

Din martie 2015, când a început intervenţia unei coaliţii militare conduse de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi, conflictul din Yemen s-a soldat cu aproape 10.000 de morţi şi a provocat ”cea mai gravă criză umanitară din lume”, potrivit ONU, care estimează că 22 de milioane de civili din această ţară, 75% din populaţie, au nevoie de ajutor umanitar sub o formă sau alta.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii