PNL – victorie la Curtea Constituțională pe tema ariilor naturale protejate 1
Ultima Ora Politic

PNL – victorie la Curtea Constituțională pe tema ariilor naturale protejate

Curtea Constituțională a României a dat dreptate Partidului Național Liberal, declarând ca fiind neconstituționale, în ansamblul lor, Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.75/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor, precum și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.75/2018.

După cum am semnalat încă de la momentul dezbaterilor din Parlament, adoptarea acestui act normativ era o imensă greșeală, cu repercusiuni negative în tot ceea ce înseamnă politici publice de mediu. Mai mult decât atât, în viziunea noastră, Guvernul ar fi trebuit să inițieze dezbateri și consultări cu toate persoanele implicate, pentru a se ajunge la un numitor comun, în congruență cu legislația europeană în domeniu.

Administrarea ariilor protejate exclusiv de către ANANP nu ar fi fost fiabilă, fiind dovedită deja în Europa eficacitatea administrării mixte a ariilor naturale protejate. O astfel de măsură era discriminatorie, pentru că astfel se încălca principiul egalității de șanse.

De asemenea, am tras un semnal de alarmă privitor și la alte consecințe grave, și anume: distrugerea biodiversității (ANANP nu are capacitatea instituțională de a gestiona toate ariile protejate), pierderea finanțărilor europene, punerea în pericol a peste 400 locuri de muncă.

Decizia CCR arată, încă o dată, lipsa de expertiză a Guvernului și incapacitatea majorității parlamentare de a asigura un cadru de dezbatere adecvat în Parlament, astfel încât să fie identificate cele mai bune soluții în acest domeniu extrem de important.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.