Piața RCA sub control amănunțit. Autoritatea de Supraveghere Financiară o compară cu legislația europeană 1
Ultima Ora Social

Piața RCA sub control amănunțit. Autoritatea de Supraveghere Financiară o compară cu legislația europeană

Piața RCA sub control amănunțit. Autoritatea de Supraveghere Financiară o compară cu legislația europeană

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va demara o analiză a situaţiei concrete din piaţa asigurărilor auto oblogatorii (RCA) din România şi a convergenţei legislaţiei locale cu cea europeană, acesta fiind unul dintre primii paşi în pregătirea răspunsului către Comisia Europeană care atras atenţia că noile reglementările care se aplică deja de un an în România încalcă directivele euro­pene.

„ASF analizeaza constatările comunicate de Comisia Europeană referitoare la implementarea prevederilor directivei nr. 138/2009 si a directivei nr. 103/2009 si totodata a constituit un grup de lucru extins (…). Analiza va avea în vedere convergenţa legislatiei româneşti cu cea europeană, precum şi situaţia concreta a pieţei din România Totodată, vom efectua şi o analiza comparativă a cadrului legal din alte tări euroepene, unde există noţiunea de client cu risc ridicat şi soluţii de alocare a acestor clienţi, prevederi similare existând şi în Austria şi Belgia. De asemenea, vom avea în vedere si posibile masuri care să creasca gradul de cuprindere în asigurare, ca factor de gestionare a riscului cu efect de menţiere a primei la un nivel acceptabil”, a explicat Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte al ASF responsabil cu sectorul asigurărilor.

Prin noile regle­men­tări RCA care au intrat în vigoare în luna iulie 2017 a fost intro­dus un tarif de referinţă pe care com­paniile de asigurări trebuie să îl ia în calcul atunci când îşi stabilesc propriile preţuri. Actuala legislaţie RCA a apărut ca răspuns la conflictul dintre asigurători şi transportatori, nemulţumiţi de creştere accelerată a tarifelor.

Segmentul asigurărilor RCA este principalul generator de venituri pentru companiile de asigurare. Dependenţa pieţei de RCA este legată de motive ce ţin de etapa de dezvoltare în care se află industria, de nivelul de educaţie financiară, de calitatea serviciilor şi de perceptia publicului cu privire la funcţiile şi importanţa asigurării, consideră Cornel Coca Constantienscu.

„Modificarea de percepţie este un proces evolutiv mai lent decât ne-am dori, dar ea are loc, iar piata va trebui să se dezvolte şi pe segmentul asigurarilor facultative, pe măsură ce noile generatii nu vor mai fi tributarii unui model de stat paternalist, care să asigure „compensarea” consecintelor şi pagubelor aferente unor evenimente neprevăzute, dar posibile.”

El spune că exista mult loc de creştere a activităţii de asigurare în Romania, de dezvoltare a segmentului asigurarilor facultative, inclusiv prin conceperea unor produse de asigurare adaptate la nevoile şi posibilităţile potenţialilor asiguraţi.

“Diversificarea ofertei de produse ar oferi societăţilor rezilienta pe termen lung, în considerarea faptului că produsul RCA nu asigura un nivel ridicat de profitabilitate în nici o ţara. Consolidarea şi dezvoltarea activităţii de asigurare se realizează printr-un mix echilibrat de produse şi o combinaţie prudenţă între diferitele categorii de clienţi în cadrul unor strategii concepute pe termen lung”, a completat Cornel Coca Constantinescu

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.