Participare românească la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului Internațional de scurt metraje „Curtas Vila do Conde“ 5
Participare românească la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului Internațional de scurt metraje „Curtas Vila do Conde“
Ultima Ora Social

Participare românească la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului Internațional de scurt metraje „Curtas Vila do Conde“

ICR Lisabona susține participarea românească la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului Internațional de scurt metraje din orașul portughez Vila do Conde, care se va desfășura în perioada 6-14 iulie 2019, la Teatrul Municipal, Galeria de artă cinematografică „Solar“ și Auditoriul Municipal.

La ediţia din 2019, cinematografia românească va fi reprezentată de scurt metrajele Cadoul de Crăciun (The Christmas Gift), în regia lui Bogdan Mureșanu și Cele două execuții ale Mareșalului (The Marshal’s Two Executions), în regia lui Radu Jude, ambele realizate în 2018. La invitația organizatorilor festivalului și cu sprijin din partea Institutului Cultural Român de la Lisabona, la actuala ediție va participa regizorul Bogdan Mureșanu.

Programul proiecțiilor filmelor românești de la Teatrul Municipal este următorul: The Christmas Gift – marți, 9 iulie, ora 22:45 (sala 1) și sâmbătă, 13 iulie, ora 21:30 (sala 2); The Marshal’s Two Executions – luni, 8 iulie, ora 18:00 (sala 2) și vineri, 12 iulie, ora 16:30 (sala 1).

Cadoul de Crăciun a primit Marele Premiu al Competiţiei Internaţionale a Clermont-Ferrand FF, cel mai important festival de scurt metraje din lume, premiul „Zilelor Filmului Românesc“ pentru secţiunea scurt metraj la TIFF 2018, precum şi o menţiune specială la Festival du Cinéma Méditerranéen de Montpellier. În luna decembrie 2018, a fost recompensat cu Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka“ de la Bialystok. Cele două execuții ale Mareșalului regizat de Radu Jude este o scurtă radiografie a unui moment istoric: moartea prin împușcare a lui Ion Antonescu. Scurt metrajul este alcătuit din două secvențe distincte, dar cu o suprapunere aproape identică a cadrelor și momentelor: momentul istoric real (filmat de Ovidiu Gologan, în 1946) și momentul eroic al morții lui Antonescu din filmul Oglinda regizat de Sergiu Nicolaescu.

Curtas Vila do Conde este cel mai important festival de scurt metraje din Portugalia şi unul dintre cele mai prestigioase din Europa. Iniţiat în 1993, Curtas Vila do Conde prezintă filme reprezentative pentru diverse genuri cinematografice cum ar fi: animaţie, ficţiune, documentare, cinema experimental şi video muzical. Festivalul are o ofertă culturală vastă, fiind un loc privilegiat pentru profesioniştii industriei cinematografice. Programul competiţional al festivalului cuprinde secţiuni precum Competiţia internaţională, Competiţia naţională, Take One! – secţiune ce promovează filmele realizate de şcolile de cinema şi audiovizual din Portugalia sau Curtinhas – scurt metraje pentru publicul foarte tânăr.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii