Participare românească la cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Film Est-European BEAST, Porto 5
Participare românească la cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Film Est-European BEAST, Porto
Ultima Ora Social

Participare românească la cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Film Est-European BEAST, Porto

În perioada 28 septembrie – 6 octombrie 2019 va avea loc la Porto, cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Film Est-European BEAST, organizat de Asociația „PlusEast“ în colaborare cu Primăria Municipiului Porto și Cineclube – Clubul portughez de cinematografie.

Cinematografia românească va fi reprezentată de lungmetrajele O moarte în familia mea, r. Andra Tarara, selecționat în competiția documentară „East Doc“, Codrina’s trace, r. Robert Lawrence și FOMI (fear of missing in), r. Norbert Fodor, selecționate în cadrul „experimentalEAST“, Cel mai bun client, r. Serghei Chiviriga, selecționat în cadrul „Beast Kids“ și scurtmetrajul Ceva, r. Paul Mureșan, selecționat în cadrul secțiunii „Animation Shorts“.  Din juriul competiției oficiale face parte editorul român Alexandru Radu.

La invitația organizatorilor și cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, în cadrul festivalului vor participa două tinere artiste din România: Simona Constantin și Alexandra-Alina Bușilă, care vor realiza, în perioada 1-6 octombrie, un performance artistic intitulat Emotional Workout, la Zero Box Lodge (R. do Ateneu Comercial do Porto 13). Proiectul își propune să exploreze tradiția portugheză praxe académica, prin care ”bobocii” din mediul universitar sunt inițiați în noua etapă a vieții lor, a maturității, de către colegii mai mari, prin supunerea la diferite probe. Inspirate fiind de entuziasmul creat în jurul praxe-ului, dar și contrariate de dihotomia dintre beneficiile și riscurile sale, timp de 6 zile, artistele vor reinterpreta acest ritual academic, cu sprijinul a 4 studenți selectați din cadrul Universității din Porto.

Simona Constantin, cercetător artă video, a studiat Regie de Film și Televiziune la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“ București. Este regizor de film și artist vizual, realizând lucrări multidisciplinare împreună cu artiști din alte domenii. Între 2015-2019 a lucrat ca selecționer pentru festivaluri de film din România (Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea, Timișoara Refugee Art Film Festival, Mad(e) in Romania – Timișoara) și Olanda (Spotlight: Romania). În prezent lucrează la construirea unor contexte funcționale de dialog și colaborare între artiști-artiști și arta contemporană-public. Alexandra-Alina Bușilă, cercetător film experimental, a absolvit University of Glasgow (2016), specializarea în istoria artei și psihologie. De atunci lucrează în piața secundară de artă din România ca manager de platformă al unei case de licitații online. În prezent o pasionează digital humanities, un nou domeniu de cercetare care combină ştiinţele umaniste cu ştiinţele informatice.

Festivalul Internațional de Film BEAST este un proiect cinematografic și cultural aflat în 2019 la cea de-a treia ediție. Festivalul își propune să promoveze cultura și filmele est-europene în Porto și se bucură de sprijin instituțional local, precum și de parteneriate internaționale. Pentru că acoperă un segment cultural neexplorat în această zonă a Portugaliei, festivalul a avut notorietate încă de la prima ediție. Directorii sunt: André Lameiras (Portugalia) și Radu Sticlea (România). În cadrul festivalului se derulează o competiție oficială pe mai multe secțiuni, inclusiv Focus Country, workshop-uri interactive și alte evenimente artistice conexe. Filmele vor rula la Cinema Trindade, Cinema Passos Manuel, Casa das Artes, Biblioteca Municipal Almeida Garrett. Pentru mai multe informații și programul complet, puteți accesa https://beastfilm.pt.

Parteneri instituționali: Primăria din Porto, Casa das Artes, Cineclube do Porto, Cinema Passos Manuel, Cinema Trinidade, Ambasada Republice Cehe, Consulatul Onorific al Republicii Cehe, Ambasada Slovaciei, Ambasada Ungariei, Ambasada Poloniei, Europe Direct Porto, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Internațional Visegrad Fund, Lithuanian Filmmakers Union, Mundo do Cinema, Okna Espaço Cultural, Agenția Națională Erasmus+, Arte Institute (New York), Asociația de Prietenie Portugalia-Republica Cehă, Brno 16 Internațional Film Festival, BuSho Internațional Film Festival, Comboios de Portugal.

Participare românească la cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Film Est-European BEAST, Porto 6 Participare românească la cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Film Est-European BEAST, Porto 7

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.