Șeful FMI trage un SEMNAL de ALARMĂ. Economia MONDIALĂ este pe marginea PRĂPASTIEI
Ultima Ora Externe

Parisul şi Berlinul în pragul unui acord decisiv privind reformarea zonei euro

Intalnirea de marti a lui Emmaneul Macron cu Angela Merkel a avut drept scop transarea  unor puncte « sensibile » asupra carora exista inca  pozitii diferite, inaintea definitivarii acordului  vizand reformarea zonei euro.

Dupa trei luni de intense negocieri intre ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, si omologul sau german  Olaf Scholz, Emmanuel Macron si Angela Merkel au avut de transat, in cadrul intalnirii  lor de marti, la Meseberg(localitate  la 70 km. de Berlin), cele cateva puncte care continua sa divizeze Parisul si Berlinu in privinta viitorului zonei euro. Macron a sperat sa  ajunga la un acord substantial cu dna Merkel atat in chestiunea crearii unui buget specific al zonei, cat si asupra unui « filet de securitate » pentru salvarea bancilor in dificultate. De fapt, pe fond, Parisul si Berlinul  au acelasi obiectiv – « inarmarea » cat mai eficienta a zonei euro in fata unor eventuale crize si intarirea convergentei intre membrii zonei.

Parisul si Berlinul au cazut déjà de acord asupra primului pilon : desavarsirea Uniunii bancare si reducerea creantelor dubioase. Cele doua guverne au inca  de transat un element cheie-  referitor ladispozitivul de salvare a bancilor in criza.

Se pune problema  guvernarii  fondurilor zonei, respectiv stabilirea modalitatii de reactie  rapida in caz de criza, respectand insa legislatia germana  care impune avizul Bundestagului.
In privinta celui de-al doilea pilon – capacitatea fiscala – cele doua parti considera ca  ea trebuie sa aiba o functiune de convergentza si de stabilizare. Raman insa  deschise o serie de alte chestiuni, cum ar fi :dimensiunea viitorului buget, modul lui de functionare si articulare cu bugetul Uniunii Europene, potrivit curierulnational.
Acordul la care ajunge Emmanuel Macron si Angela Merkel(sapte pagini), ce va fi discutat vineri de catre ministrii europeni de Finante si apoi, la sfarsitul lunii ,de catre sefii de stat si de guvern europeni, abordeaza  si problematica fiscalitatii. In afara armonizarii bazei fiscale de impunere a societatilor, cele doua tari vor sa relanseze ideea taxarii tranzactiilor financiare dupa modelul francez, precum si cea a unei formule de imozitare a gigantilor  IT.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.