O treime dintre americani evită spațiile publice de teama unor asasinate în masă 1
Ultima Ora Externe

O treime dintre americani evită spațiile publice de teama unor asasinate în masă

O treime dintre adulții din SUA sunt atât de stresați de perspectiva unui asasinat în masă încât evită să viziteze anumite locuri sau să participe la anumite evenimente. Rezultatele anchetei realizate de American Psychological Association (APA) și Harris Poll au fost date publicității la doar două săptămâni de la cele două atacuri armate din El Paso (Texas) și Dayton (Ohio), care s-au soldat cu moartea a 31 de persoane și rănirea altor câtorva zeci. Experții cred că sondajul reconfirmă ideea că atacurile cu victime multiple, care au avut loc cu regularitate în Statele Unite în ultimele două decenii, au produs schimbări majore în rândul americanilor, care se declară tot mai stresați și îngrijorati de aceste evenimente sângeroase.

Sondajul a constatat că o majoritate covârșitoare a adulților americani – 79% – experimentează o anumită formă de stres legată de atacurile în masă. O treime din cei 2.000 de respondenți au spus că se tem atât de tare de un atac în masă încât evită să meargă în anumite locuri sau la anumite evenimente. În plus, aproape un sfert dintre cei chestionați au spus că și-au schimbat viața din cauza temerilor provocate de atacurile armate.

În ceea ce privește locurile sau ocaziile care provoacă cele mai mari temeri americanilor, respondenții au indicat evenimentele publice (53%), centrele comerciale (50%), școlile sau universitățile (42%) și sălile de cinema (38%).

În acest context, specialiștii au remarcat că asasinatele în masă (adica cele soldate cu cel puțin trei morți) au avut loc în ultimii 20 de ani în fiecare din aceste locații. În acest an de exemplu, atacurile armate soldate cu victime multiple au avut loc într-o bancă, un colegiu, un depozit, un centru municipal, un apartament, un festival gastronomic, un magazin Walmart și o zona centrală.

Doar unul din cinci respondenți (21%) a afirmat că nu se confruntă niciodată cu stresul generat de posibilitatea unui atac armat în masă.

Aproape o treime dintre adulții hispanici, comparativ cu 15% dintre adulții albi, au declarat că se confruntă „deseori sau constant” cu stresul generat de împușcăturile în masă, în timp ce 60% dintre americanii negri, 50% dintre americanii hispanici și 41% dintre americanii albi s-au declarat convinși că ei sau cineva cunoscut va fi victima unei astfel de violențe.

Merită menționat de altfel că autoritățile anchetează în acest moment dacă suspectul carnagiului din El Paso a fost cel care a publicat un manifest online în care și-a exprimat ura față de imigranții hispanici. Conform informatiilor, el ar fi declarat anchetatorilor că atacul său a vizat „mexicanii.”

De asemenea, femeile au indicat, într-un număr mai mare decât bărbații, că suferă de stres asociat cu violența asasinatelor în masă (85%, comparativ cu 71%), iar 62% dintre părinți au spus că „trăiesc cu frica” că copiii lor ar putea deveni victime ale unui asasinat în masă.

Cercetările anterioare APA au indicat că sentimentul este reciproc. Într-un sondaj din 2018, 75% dintre respondenții Gen Z (cei născuți în perioada dintre mijlocul anilor 90 și începutul anilor 2000) au numit împușcăturile în masă o sursă semnificativă de stres.

De asemenea, părinții copiilor cu vârsta sub 18 ani sunt aproape de două ori mai susceptibili decât cei fără copii sub 18 ani să spună că se confruntă deseori sau în mod constant cu stres din cauza posibilității unui atac în masă (28% vs. 16%).

„Este clar că atacurile în masă afectează sănătatea noastră mintală și ar trebui să fim extrem de îngrijorați că ele afectează modul în care mulți dintre noi ne trăim viața de zi cu zi,” a declarat Arthur C. Evans Jr., directorul executiv al APA. „Cu cât aceste evenimente se întâmplă mai mult în locuri în care oamenii se văd mergând, cu atât va fi mai mare impactul acestora asupra sănătății mintale. Nu trebuie să experimentăm aceste evenimente în mod direct pentru ca ele să ne afecteze. Simplul fapt că auzim despre ele poate avea un impact emoțional, iar acest lucru poate avea repercusiuni negative asupra sănătății noastre mentale și fizice,” a comentat expertul.

În opinia lui Evans, „împușcările în masă sunt o problemă de sănătate publică și trebuie să adoptăm o abordare cuprinzătoare a sănătății publice pentru a înțelege și elabora soluții politice durabile. Este important ca oamenii și factorii de decizie să realizeze că aceasta nu este o problemă insurmontabilă; este un lucru pe care noi avem puterea să îl schimbăm.”

Sondajul realizat Harris a avut loc între 8 și 12 august, pe un eșantion de 2.017 adulți cu vârsta de cel puțin 18 ani, care locuiesc în SUA.

O problemă fără soluții imediate Analistii americani consideră că rezultatele sondajului vor fi fără îndoială studiate atent de cei implicati în dezbaterea, care pare fara sfârsit, legata de armele de foc din Statele Unite. Discutia a fost reluata cu si mai multa intensitate dupa atacurile armate din urma cu doua saptamâni și care s-au soldat cu cel puțin 231 de mori și zeci de răniți (primul a avut loc într-un centru comercial din orașul texan El Paso, iar al doilea într-un bar din Dayton, în statul Ohio).

Asa cum explicam într-o analiza realizata în acel moment, două sunt motivele ce fac imposibilă în prezent creionarea unui plan coerent care să ducă, în perioada următoare, la interzicerea armelor de foc: impotența politică a celor din Congres și lipsa de susținere în rândul opiniei publice din America.

  • Dar iata si alte date statistice semnificative despre americani si armele de foc: Conform unui sondaj Pew Research Centre din 2017, aproximativ 40% dintre americani spun că dețin o armă sau locuiesc într-o casă în care există o armă de foc. Dreptul de a purta armă este considerat un drept fundamental de Constituția Statelor Unite și a fost reafirmat de Curtea Supremă în câteva decizii majore.
  • Unele estimări afirmă că americani dețin circa 270 de milioane de arme de foc (mai mult de una pentru fiecare adult). Aproximativ 7,7 milioane de americani dețin fiecare între opt și 140 de arme. Numărul urias de arme este unul dintre motivele pentru care decizia de a confisca armele americanilor este considerat nerealist si imposibil, din punct de vedere practic. Americanii dețin sute de milioane de arme și e greu de crezut că le-ar ceda ușor statului. Orice inițiativă de control a armelor în SUA se confruntă astfel cu realitatea brutală a unei țări deja inundate de arme de foc.
  • O treime dintre americanii peste 50 de ani au spus că dețin o armă. Rata de proprietate a armelor a fost mai mică pentru adulții mai tineri – aproximativ 28%. Cea mai numeroasă categorie care deține arme de foc o reprezintă bărbații albi și cei care susțin republicanii (40%). Doar 20% dintre democrați și independenții care preferă democrații afirmă că au arme de foc.
  • 48% dintre americani afirmă că dețin arme pentru protecția lor, în timp ce unul din trei afirmă că principalul motiv este vânătoarea (sondaj Pew din 2013). Un sondaj din 1999 afirmă că 49% dintre americani aveau o armă pentru vânătoare, iar protecția era atunci pe locul al doilea.
  • Tinerii între 18 și 29 de ani sunt cei care susțin cel mai mult implementarea de legi pentru controlul armelor de foc, proporția lor crescând după atacurile din Orlando (2016) și Parkland (2018).
  • Rata crimelor sau a omorurilor produse cu arme de foc în Statele Unite este cea mai ridicată în țările dezvoltate (73% din numărul total al crimelor). Afro-americanii, care alcătuiesc 13% din populația Statelor Unite, reprezintă mai mult de jumătate din totalul victimelor crimelor și atacurilor cu arme de foc.
  • Atacul produs în 2017 la Las Vegas (în care au murit 59 de persoane și au fost rănite prin împușcare alte 422) a fost cel mai grav din istoria recentă a Statelor Unite. Șase dintre atacurile armate cu cel mai mare număr de victime au avut loc în ultimii 10 ani.
  • Atacurile cu arme de asalt cu putere de foc mare, utilizate cu precădere de militari, au fost folosite în unele dintre cele mai sângeroase atacuri în masă, inclusiv masacrul de la clubul de noapte Pulse din Orlando (2016) și de la Școala Sandy Hook din Connecticut (2012). Unele dintre statele americane au interzis aceste arme puternice, care pot fi cumpărate din magazine cu circa 1.500 de dolari.
  • Opinia americanilor legată de interzicerea armelor de foc s-a schimbat dramatic în ultimii 60 de ani. În acest moment, o majoritate semnificativă a americanilor se opune interzicerii armelor de foc, potrivit unui sondaj realizat de Gallup în luna martie a anului trecut. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre americani spun că sunt nemulțumiți de legile și politicile din SUA privind armele de foc, iar majoritatea celor care se declară nemulțumiți de acest aspect doresc o legislație mai strictă.
  • Atât democrații, cât și republicanii doresc restricționarea armelor pentru persoanele care sunt bolnave mintal sau pentru cele care se află pe lista de monitorizare de către agențiile din domeniul securității. Opiniile lor diferă însă atunci când e vorba de alte propuneri, cum ar fi posibilitatea de a permite cetățenilor obișnuiți să aibă drepturi sporite de a avea arme ascunse asupra lor în public.
  • National Rifle Association, cea mai importanta organizatie de lobby pro-arme din SUA, susține că mai multe arme de foc fac din America o țară mai sigură. În total, circa unul din cinci proprietari de arme de foc din Statele Unite este membru al NRA, organizația bucurându-se în special de susținere printre republicani sau independenții care susțin de obicei Partidul Republican. NRA și celelalte organizații similare reprezintă un lobby puternic, ele investind anual milioane de dolari pentru sprijinirea politicienilor care le susțin ideile. Influența NRA în dezbaterile privind politicile referitoare la controlul armelor este uriașă, așa cum s-a întâmplat după atacul din decembrie 2012 de la Sandy Hook, când o inițiativă legislativă bipartizană care prevedea impunerea de verificări la toate vânzările de arme (inclusiv la târguri de prezentare și pe internet) a fost respinsă după intervenția NRA.
  • Ultima legislație majoră privind controlul armelor adoptată de Congresul Statelor Unite a fost interzicerea armelor de atac, în 1994, lege care a expirat însă în 2004. Din acel moment, orice încercare de legiferare a fost respinsă.
  • Fiecare stat american are o legislație proprie privind armele de foc, unele dintre state având legi mai restrictive decât altele. De asemenea, legile diferă de la stat la stat în ceea ce privește tipurile de arme de foc pe care oamenii le pot deține.
  • Mulți politicieni susțin dreptul americanilor de a avea arme, influențați, fără îndoială, și de vehemența celor din grupurile pro-arme, despre care se știe că sunt extrem de activi din punct de vedere politic. Aceștia participă la reuniuni, la mitinguri, își bombardează congresmenii cu telefoane și, cel mai important, votează în număr mare la alegeri. Multe voci afirmă că discuția nu trebuie în niciun caz politizată și folosită atunci când se produce vreo tragedie.
  • De asemenea, democrații și republicanii par să aibă idei cu totul diferite în ceea ce privește modul în care trebuie acționat privind introducerea unei legislații de control. Republicanii insistă, de altfel, că nu există legătură între dreptul de a avea arme și asasinatele în masă, în timp ce democrații spun că legile mai stricte cu privire la arme ar duce probabil la mai puține incidente de atacuri cu victime multiple. Democrații și republicanii au idei similare în ceea ce privește controalele pentru cei care cumpără arme (în special pentru cei cu proleme psihice), dar nu cad de acord în legătură cu crearea unui baze naționale care să țina evidența posesorilor de arme sau în ceea ce privește interzicerea comercializării armelor de asalt.
  • Susținătorii armelor afirmă că o nouă legislație care limitează proprietatea asupra lor nu ar spori siguranța publică și nu va face decât să pună și mai multe arme în mâinile infractorilor.
  • Existența unei mitologii naționale legate de armele de foc este un factor important. În acest context, merită menționat faptul că, potrivit unui sondajPew Research din 2017, majoritatea proprietarilor americani de arme de foc (74%) a afirmat că dreptul de a avea arme este „esențial”” pentru libertatea lor, așa cum este prevăzut și de cel de-al Doilea Amendament al Constituției SUA. Istoria Americii, afirmă ei, este plină de arme, de la Revoluție și masacrarea indienilor, la cucerirea Vestului și crearea statului modern.
  • Lipsa unei susțineri publice puternice pentru interzicerea armelor de foc este, spun experții, unul dintre motivele pentru care adoptarea în prezent a unei legi de control al armelor este extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Cele mai multe sondaje nu arată că violența provocată de armele de foc este în topul preocupărilor americanilor, care se gândesc mai degrabă la starea economiei, imigrație și asistentă medicală. „Dacă opinia publică nu cere schimbarea în Congres, acest lucru nu se va schimba,” a spus fostul președinte democrat, Barack Obama, în iunie 2014 (după plecarea de la Casa Albă, el a recunoscut că cea mai mare frustrare a lui a fost faptul că nu a reușit să impună o lege de control a armelor de foc). Actualul președinte american, republicanul Donald Trump, sprijină dreptul americanilor de a deține arme, ceea ce complică nespus eforturile celor care vor ca americanii să renunțe la ele.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.