Ecaterina Andronescu îi trimite pe elevi la școală pe rând: unii la o oră, alții la alta
Ultima Ora Social

O nouă materie obligatorie pentru elevi. România pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește acest tip de educație

O nouă materie obligatorie pentru elevi. România pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește acest tip de educație

Elevii de clasa a VIII-a vor avea o nouă materie, deocamdată opțională, dar care va deveni obligatorie din anul 2020. Mai exact, li se vor preda noțiunile de baza ale Educației Financiare, așa cum arată un acord semnat de Ministerul Educației împreună cu Banca Națională a României.

Ministerul Educației Naționale, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor declara că vor asigura suportul în formarea cadrelor didactice care vor preda disciplină „Educație economico-financiară” pentru clasa a VIII-a.
Materia ar urmă să fie predată la clasa a VIII-a în urmă unui acord de colaborare semnat marți între instituțiile menționate.
Mai mult, elevii de clasa a VIII-a vor avea Educația Financiară inclusă în trunchiul comun al planului-cadru, adică va fi materie obligatorie, începând din anul 2020. Conținutul programei la această disciplină prevede metode de economisire, reducerea risipei financiare, întocmirea unui buget lunar pentru cheltuielile de baza sau la ce trebuie să fie atenți dacă își vor lua un credit de la banca.
La ora actuală, la nivelul școlilor, Educația Financiară se preda doar la nivel de opțional în clasele a III-a și a IV-a, respectiv ciclul liceal.
România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește educația financiară, indicatorul care măsoară nivelul acestei componente fiind de 21%, comparativ cu nivelul mediu al UE, de 52%, iar în Bulgaria de 35%, conform declarațiilor lui Alexandru Ciuncan, secretar general al Asociației Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA). Români sunt analfabeți din punct de vedere financiar, adică nu au cunostiinte minimale despre ce înseamnă un credit, dobânda, inflație, ipotecă și alte concepte financiare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.