Semnal de alarmă. Atac la Guvernul Dăncilă. ”Copiii cu dizabilități și persoanele cu handicap au dreptul să trăiască”
O nouă lovitură de la Guvern pentru români. Se schimbă procedura pentru cei cu grad de handicap
Ultima Ora Politic Social

O nouă lovitură de la Guvern pentru români. Se schimbă procedura pentru cei cu grad de handicap

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat, luni, că persoanele care au suferit o amputație vor primi de la bun început certificat de încadrare în grad de handicap cu valabilitate permanentă. În acest sens, ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un ordin de ministru.

„Continuăm seria măsurilor menite să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități: am lansat în dezbatere publică un Ordin de Ministru potrivit căruia persoanele care au suferit o amputație sau care sunt dependente de oxigenoterapie vor primi, de la bun început, certificat de încadrare în grad de handicap cu valabilitate permanentă”, a precizat, luni, pe Facebook, ministrul Muncii, Marius Budăi.Ordinul este pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului sănătăţii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap.

Potrivit ordinului, la capitolul 4, funcțiile sistemului cardiovascular, hematologic, imunitar respirator, la titlul Evaluarea gradului de handicap în afectarea funcțiilor sistemului respirator se introduce un nou punct, punctul 4 cu următorul cuprins:

„Afecțiuni respiratorii cronice cu hipoxemie severă/gravă în repaus, ce necesită oxigenoterapie de lungă durată –durata administrării cotidiene ≥/= 15 ore/zi, indiferent de vârsta de debut”, se arată în documentul publicat de Ministerul Muncii.

Ordinul mai prevede următoarele modificări:

La Capitolul 7, funcţiile neuro-musculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente, la punctul III: Evaluarea persoanelor cu afectarea funcţiilor motorii (a staticii şi mobilităţii -locomoţiei sau/şi gestualităţii) în vederea încadrării în grad de handicap, la punctul 1. Amputaţii*), la rândul aferent Deficienței medii. Se modifică și completează și va avea următorul cuprins: „Pentru perioade de 12 luni, în vederea adaptării la unimanualitate, transfer gestualitate, se poate încadra în grad de handicap accentuat. Pentru situațiile menționate se va stabili termen permanent de valabilitate a încadrării în grad de handicap, de la prima evaluare”, se mai arată în Ordinul de ministru.

Ordinul poate fi consultat aici: http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/MMJS/Transparenta-decizionala/24092019_Ordin_modif_criterii_incadrare_grad_hand.pdf?fbclid=IwAR1yQX-AccmbMNM9GLjF1Ij516jS71C9iUAIS3SaahV6hiRKjnS-OwOGgWQ

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.