Calendar creștin ortodox 23 aprilie 2018.†) Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă; Sfântul Mucenic Valerie
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 23 aprilie, 2024. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Sfântul Mare  Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Încă de tânăr rămâne fără tatăl sau, care a murit mărturisind credință creștină. Împreună cu mama să, se mută în Palestina.

În anul 303, când împăratul a început persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a mărturisit chiar înaintea lui Dioclețian credință în Hristos.

Urmează carieră militară, ajungând comandant în armata împăratului Dioclețian.

După ce a fost supus la numeroase chinuri, a fost condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, în ziua de 23 aprilie. Tot acum, au primit moarte mucenicească Glicherie, Valeriu, Donat, Terin și Alexandra, soția împăratului Dioclețian, care trecuseră la credință creștină, după ce, pentru rugăciunile Sfântului Gheorghe, Dumnezeu a înviat un mort.

Și după moarte, sfântul s-a arătat făcător de minuni fiind grabnic ajutător celor ce îl cheamă în rugăciuni.

Evlavia creștinilor pentru Sfântul Mucenic Gheorghe se vede și astăzi în numărul mare de biserici și mănăstiri care îi sunt închinate, precum și prin numărul însemnat de oameni care îi poartă numele.

Troparul Sfântului Gheorghe

Ca un apărător al celor robiți și celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, împăraților ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Mucenic Valerie;

– Sfinților Mucenici, Anatolie și Protoleon;

– Sfântului Mucenic Atanasie;

– Șfanților Mucenici Glicherie,  Donat și Terinos;- Sfântul Noul Mucenic Gheorghe;

– Sfântului Noului Mucenic Lazăr Bulgarul;

Mâine, 24 aprilie, facem pomenirea Sfinților Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.