O icoană semnată de Arsenie Boca, adjudecată la licitaţie pentru 17.000 de euro 5
Social Ultima Ora

O icoană semnată de Arsenie Boca, adjudecată la licitaţie pentru 17.000 de euro

Icoana pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”, semnată de părintele Arsenie Boca, a fost adjudecată, miercuri seară, pentru 17.000 de euro la Licitaţia de Crăciun – Artă Sacră organizată de Artmark.

Apariţia pe piaţa de artă a unei astfel de piese este o raritate absolută. Preţul de pornire al icoanei a fost de 350 de euro, conform Artmark.ro.

Icoana, realizată într-un atelier din Scheii Braşovului, este datată 25 august 1945 şi a fost oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus (poreclit „Stareţu”).

O icoană semnată de Arsenie Boca, adjudecată la licitaţie pentru 17.000 de euro 6

Pe spatele icoanei de colecţie se regăseşte mesajul scris de Arsenie Boca: „Părintelui Ieronim Grovu („Stareţu”). Dar de la credincioşii de la Mănăstirea Brâncoveanu, mult a ostenit şi mai are”, urmată de semnătura părintelui.

Potrivit Artmark, cu cinci ani înainte de a semna icoana, Arsenie Boca a declanşat la Sâmbăta de Sus ceea ce s-a numit „mişcarea de reînviere duhovnicească”. Părintele Ieronim Grovu a fost conducătorul lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea de la Sâmbăta şi cel care a dus o corespondenţă cu Arsenie Boca, chemându-l de la Prislop înapoi la Sâmbăta.

O icoană semnată de Arsenie Boca, adjudecată la licitaţie pentru 17.000 de euro 7

O impresionantă apariţie în licitaţie a fost şi icoana de pelerinaj „Cetatea Ierusalimului”, veche de 155 de ani. Piesa rară, de mari dimensiuni, a fost adjudecată la 14.000 de euro.

Preţul de pornire a fost de 1.600 de euro. Icoana reprezintă un certificat pentru cei care mergeau să se închine la Sfântul Mormânt de la Ierusalim, dar în acelaşi timp o hartă sau un obiect simbolic pentru comunităţile în care se întorceau.

Astfel de icoane au fost întotdeauna pictate pe pânză, pentru a putea fi transportate cu uşurinţă din Ţara Sfântă. Partea centrală a icoanei conţine obiective de pelerinaj şi uneori titularul consemna pe cele pe care le-a vizitat – Biserica Învierii, Dealul Golgotei sau Biserica Naşterii.

Cele mai remarcabile scene care se regăsesc pe icoană sunt: Sfântul Mormânt din Ierusalim, Maica Domnului cu Pruncul, Facerea sau Judecata de Apoi.

Inscripţiile scenelor sunt bilingve cu caractere chirilice – rusă şi română, ceea ce ne demonstrează că pelerinul Ierusalimului era un român ce a mers la Sfântul Mormânt să se roage către sfârşitul domniei lui Cuza.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii