NATO, sprijin intens pentru Ucraina în fața Rusiei
Alertă militară. Un avion NATO s-a apropiat de avionul ministrului rus al apărării
Ultima Ora Externe

NATO, sprijin intens pentru Ucraina în fața Rusiei

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) îşi va spori sprijinul acordat Ucrainei şi Georgiei în faţa Rusiei printr-o intensificare a pregătirii forţelor navale şi a pazei de coastă din cele două ţări, prin vizite ale navelor Alianţei în porturile acestora la Marea Neagră, a anunţat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de EFE şi media ucrainene.

‘Sper ca miniştrii (aliaţi) să convină săptămâna aceasta asupra unor noi măsuri pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei din zonă’, a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă ce precede reuniunea miniştrilor de externe din ţările membre NATO în zilele de 3 şi 4 aprilie la Washington pentru a celebra cea de-a 70-a aniversare a Organizaţiei.

Unul dintre aspectele care vor fi discutate vizează ameninţarea din partea Rusiei şi în acest context NATO ‘îşi va intensifica sprijinul atât pentru Georgia, cât şi pentru Ucraina’, în special în domenii precum ‘formarea forţelor maritime şi a gărzilor de coastă, vizite în porturi, exerciţii şi schimb de informaţii’, a indicat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.Stoltenberg a subliniat că Alianţa ‘este preocupată de schema comportamentului agresiv al Rusiei’, ţinând cont de acţiunile sale împotriva Ucrainei şi de capturarea a trei nave ucrainene cu tot cu echipaje (24 marinari) în Marea Azov în noiembrie trecut.

NATO şi-a întărit deja prezenţa în Marea Neagră şi în prezent ‘continuăm să colaborăm îndeaproape cu partenerii noştri din regiune’, cum ar fi exerciţiul din acest an de cooperare cu Georgia, la care Stoltenberg a asistat săptămâna trecută, a spus el.

Referitor la cooperarea cu cele două ţări partenere, două nave din cadrul Grupului maritim permanent 2 (SNMG2) al NATO au acostat luni în portul Odesa, din sudul Ucrainei, a anunţat serviciul de presă al portului, citat de agenţia de presă Xinhua. Cele două nave NATO au intat luni în portul Odesa, fiind însoţite de delfini, notează portalul ucrainean Apostroph.

Nava HMCS Toronto a marinei regale canadiene şi vasul ESPS Santa Maria, al marinei spaniole, au sosit în portul ucrainean după o misiune de patrulare în Marea Neagră, potrivit unui comunicat postat pe site-ul portului din Odesa.

În cursul acestei vizite, echipajele navelor se vor întâlni cu reprezentanţi ai forţelor armate ucrainene şi cu autorităţile locale. Ambele nave vor fi deschise vizitatorilor pentru câteva ore. Aceste două nave şi alte câte vase din cadrul SNMG2 au intrat în Marea Neagră în data de 28 martie, urmând să participe la exerciţii comune cu vase ale marinei ucrainene şi ale marinei georgiene denumite ‘Sea Shield 2019’.

În privinţa relaţiei cu Rusia, miniştrii de externe din cadrul NATO vor aborda joi situaţia legată de Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care va înceta să mai fie valabil din 2 august, după retragerea SUA din Tratatul INF din cauza încălcării de către Moscova a prevederilor acestuia.

‘Rusia continuă să încalce Tratatul INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea rachetelor SSC-8. Ele sunt greu de detectat, scad pragul de utilizare a armelor nucleare şi ne fac pe toţi să ne simţim mai puţin apăraţi’, a spus Stoltenberg.

Moscova continuă ‘să sfideze cererile noastre de a se conforma INF. Iar timpul se scurge. Deci vom discuta despre paşii care urmează’, a adăugat el.

NATO evaluează ce măsuri va lua şi deşi a dat clar de înţeles că nu va imita acţiunile Rusiei, Stoltenberg a declarat că Alianţa trebuie ‘să continue să menţină o descurajare şi o apărare credibile şi eficiente’.De asemenea, Stoltenberg a menţionat că aliaţii investesc ‘mai mult în capacităţi mai bune’ precum apărarea antirachetă, drone sau noi avioane de luptă şi că NATO a acceptat ‘noi investiţii substanţiale în infrastructura militară’.

În acest context, secretarul general al NATO a indicat: ‘Vom investi mai mult de 260 de milioane de dolari într-un proiect de sprijinire a forţelor americane din centrul Poloniei’. El a explicat că aceste fonduri vor fi utilizate pentru a finanţa depozitarea şi mentenanţa echipamentelor militare prepoziţionate, care vor ‘accelera consolidarea în Europa’. Acest proiect, a spus el, face parte din cele 2,3 miliarde de dolari alocaţi de NATO pentru finanţarea iniţiativelor de mobilitate militară în ultimii patru ani.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.