Mutare-cheie în pandemie România devine hub-ul de producție al Holmbergs, după achiziția recentă a Te-Rox Prod 3
Social Ultima Ora

Mutare-cheie în pandemie România devine hub-ul de producție al Holmbergs, după achiziția recentă a Te-Rox Prod

Grupul suedez Holmbergs, specializat în producția de soluții de siguranță pentru pasagerii auto, își va reloca o parte din producția din Ungaria și Lituania în România, după achiziționarea recentă a companiei Te-Rox Prod, deținută de Doina Cepalis.

Astfel, România devine, prin fabricile Te-Rox Prod de la Pașcani, Roman și Ruginoasa, hub-ul central de producție al grupului, de unde produsele vor ajunge pe piețele din Europa, SUA și Asia, regiunea cu cea mai rapidă creștere în ultima perioadă.

Doina Cepalis, fondatoarea și proprietara Te-Rox Prod, va avea în continuare un rol fundamental în grup, urmând să fie administrator al afacerilor din România ale grupului și să ocupe un loc în Consiliul de Administrație, în calitate de acționar.

„Prin vânzarea către Holmbergs se creează premisele dezvoltării brandului pe care l-am fondat în 2007 și care este astăzi o platformă industrială foarte bine organizată.

Holmbergs a găsit în Te-Rox Prod partenerul potrivit pentru dezvoltarea producției în Europa deoarece avem structura de rezistență pe care aceștia o căutau pentru a implementa strategia de extindere.

Sunt sigură că tranzacția deschide noi perspective de dezvoltare și mă bucur că partenerii suedezi mută centrul de greutate al producției în România.

Este o confirmare a talentului, pasiunii, cunoștințelor echipei Te-Rox, formată din 900 de oameni alături de care am crescut și am ajuns astăzi să avem o relevanță globală.”, a spus Doina Cepalis.

Mutare-cheie în pandemie România devine hub-ul de producție al Holmbergs, după achiziția recentă a Te-Rox Prod 4

După un an de discuții preliminare, procesul de negociere și due diligence între Te-Rox Prod și Holmbergs a început în aprilie 2020 și s-a încheiat cu semnarea acordului de achiziție, pe 20 noiembrie 2020.

Negociere exclusiv online, o premieră

„Reușita mă bucură cu atât mai mult cu cât negocierile au avut loc în plină pandemie. A fost un proces de due diligence derulat în premieră exclusiv online, fără vizite la fabrici. Am avut consilieri profesioniști, care au contribuit la succesul procesului și aș vrea să mulțumesc echipei M&A a PricewaterhouseCoopers România condusă de George Ureche, precum și caselor de avocatură D&B Davis si Baias și RTPR.”, a mai spus Doina Cepalis.

În 2007 când a fost înființată, Te-Rox Prod a avut afaceri de 250.000 de euro din vânzarea de huse și soluții de siguranță pentru scaunele auto pentru copii. Un an mai târziu, cifra de afaceri a crescut la 4 milioane de euro, pentru ca în 2009 să fie de 11 milioane de euro, propulsând-o în poziția de lider european.

Grupul suedez Holmbergs a fost înființat în urmă cu 80 de ani la Halmstad și livrează anual sisteme de siguranță pentru peste 13 milioane de scaune auto pentru copii.

Prin achiziția companiei românești, Holmbergs accesează o platformă pentru continuarea dezvoltării, având ca obiective accelerarea creșterii în Asia și pe piețe mai puțin mature unde încep să fie instituite măsuri stricte de siguranță auto.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.